Регенеративната медицина продължава да се развива, което прави стволовите клетки все по-ценни

Бременността и раждането са едни от най-щастливите моменти в живота на всяко семейство. Когато настъпи раждането, мислите са насочени изцяло към здравето на бебето. Поради тази причина много от двойките предвиждат "застраховка" за неговото бъдеще, а именно - съхраняването на стволови клетки.

Уникалното при стволовите клетки е, че те имат способността да се самовъзпроизвеждат и да се диференцират (изменят) по контролиран начин в специализирани клетки, изграждащи различни органи и тъкани.

Стволовите клетки стоят в основата на възстановителната (регенеративната) медицина. Те са основен инструмент за възобновяване, възстановяване или изграждане отново на увредени органи и тъкани в човешкото тяло с медицински или козметични цели.

Съществуват два вида стволови клетки - хемопоетични и мезенхимни. Доскоро в медицината се използваха главно хемопоетичните стволови клетки, извлечени от костен мозък или кръв от пъпна връв, за лечението на злокачествени заболявания, имунна недостатъчност и др.

С напредването на медицината и мезенхимните стволови клетки намериха широко приложениe за лечението на редица заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, злокачествени заболявания, както и за възстановяване след инфаркт и инсулт.

Вече са направени и първите тъкани и органи с помощта на мезенхимни стволови клетки: аорта, ушна мида, бъбрек. В бъдеще се очаква обхватът на лечение със стволови клетки да се разширява.

Именно и това е причината да помислим за бъдещето на нашите деца и да съхраним стволови клетки. Стволовите клетки при раждане могат да бъдат изолирани от плацентарна кръв (хемопоетични клетки), умбиликална кръв (взета от пъпната връв) и/или тъкан от пъпна връв (мезенхимни клетки).

Как да изберем подходящата тъканна банка?

Когато решим, че искаме да съхраним стволови клетки при раждането е добре да се информираме. В България съществува много тъканни банки и всичките съхраняват стволови клетки, но са важни процесът и техниката на изолиране и съхранение.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" са обособени специализирани крио помещения и иновативни лаборатории за съхранение и приложение на стволови клетки, които нямат аналог у нас.

В тях функционира водещата българска тъканна банка "БулГен", чиито специалисти се грижат за професионалното пробовземане, изолиране и съхранение на стволови клетки.

Активната експериментална работа и дългогодишният опит на членове на клиничния и лабораторния екип - в това число и проф. Станимир Кюркчиев, един от водещите български учени в тази област, - позволява проучване на възможностите за приложение на стволовите клетки и разработване на методики за внедряването им в клиничната практика.

Изолирането е напълно безвредно както за майката, така и за бебето. Стволовите клетки се подлагат на специални изследвания и анализ на тяхната годност - установява се процентното им съдържание и тяхната жизненост.

Впоследствие отделените клетки се обработват с криопротектанти и се извършва контролирано замразяване с течен азот по специален алгоритъм. Замразените стволови клетки се съхраняват в условията на течен азот или азотни пари при температура -196 градуса за продължителен период от време (договорът, който се подписва от майката или родителската двойка, е за 21 години съхранение).

Спечелете съхранение на стволови клетки!

Тази година Медицински комплекс "Д-р Щерев" и Тъканна банка "БулГен" предоставят възможност за спечелването на намаление от раждане и съхранение на стволови клетки. Всеки от посетителите на Форума за бременност и детско здраве може да участва в томболата на специализирания щанд на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Форумът се организира от здравния портал Пулс.БГ и на 25 и 26 април в "Интер експо център". Вижте и повече информация за събитието.

Източник: Bulevard.bg