Oт еднодневни обиколки до приключения на дълги разстояния

Вятър в косите, впечатляващи пейзажи, добро упражнение – опознаването на света на две колела е един от най-здравословните и приятни начини за придвижване. А с един от тези маршрути ще ти остави и спомен за цял живот.

Берлин – Копенхаген (630 км)
Маршрутът профучава от Бранденбургската врата до Малката русалка през пасторални пейзажи, включително Националния парк Муриц (дом на над 130 езера), на борда на балтийския ферибот от Росток до Гедсер, Дания, и по прелестни крайбрежни пътеки в страната на Андерсен.

Екологичен резерват Буенос Айрес (километри: различно, парк: 360 хектара)
Може и да не е конкретен маршрут, но екорезерватът в края на Буенос Айрес е идеално място за велосипедиста. Мрежата от дъсчени и естествени пътеки през блата и мочурливи земи предлага гледки към Рио де ла Плата и богати възможности за наблюдение на птици. През лятото ивицата край водата е и няколко градуса по-хладна от спарения град. Но и в останалите сезони зелената зона, намираща се само на 10-20 минути от модните квартали Сан Телмо и Пуерто Мадеро, е спокойно убежище от кипящата енергия на Буенос Айрес.

Обиколка на езерото Балатон (около 200 км)
Най-известният колоездачен маршрут в Унгария обикаля езерото Балатон. Тук минаваш покрай лозя, простиращи се от водата нагоре по околните хълмове, през малки градчета и изобилие от ресторанти, сервиращи прясна местна риба. А млечнозелените води на езерото неспирно те изкушават да се натопиш...

Железопътният маршрут на Кейп Код, САЩ (35 км)
Маршрутът минава покрай изоставени жп релси на полуостров Кейп Код в щата Масачузетс. Пътят се вие през старомодни крайвбрежни села с непретенциозни местенца за хапване, предлагащи клем чаудър (традиционната местна крем супа от миди с бекон), ролца от раци и пресни стриди. Има връзки с няколко по-кратки велосипедни маршрути, но препоръчваме отбивката за маршрута Нозет - води до Плажа на бреговата охрана, част от парка Кейп Код Нешънъл Сийшор и разположен под извисяващи се дюни.

Берлинската стена
Маршрутът следва някогашните очертания на Стената, разрушена в началото на 90-те. Пълната обиколка – около 160 км, отнема няколко дни, но повечето хора правят само част от нея, покрай някои от най-известните берлински забележителности, като Райхстага със стъкления купол по дизайн на Норман Фостър, Бранденбургската врата и Мемориала на Берлинската стена, където можеш да видиш нейни реконструирани останки и да научиш за историята ѝ.

Ландс Енд – Джон О'Гроутс, Великобритания (1480 км)
Всяко лято хиляди хора пресичат с колело Великобритания от единия до другия ѝ край. А именно от село Джон О'Гроутс в Шотландия до нос Ландс Енд (Краят на земята) в Англия. Можеш да избираш между 3 маршрута. Стандартният минава по главни пътища, най-бързият се придържа към натоварени пътни артерии, а най-живописният следва малки пътчета. Всички те обаче минават покрай изключителни пейзажи, включително шотландските Хайлендс, Езерния район и дивия бряг на полуостров Корнуол.

Рута Аустрал, Чили (1300 км)
Простира се от Пуерто Монт в Централно Чили до Северна Патагония и включва поредица отсечки на борда на ферибот. Дългият неравен път минава през националните паркове Кеулат и Серо Кастийо и изумява със зрелищни синьо-бели глетчери, величествени фиорди и изсечени планини, в чието подножие се гушат заспали селца.

Мунда Биди, Австралия (около 330 км)
На аборигенски „мунда биди“ означава „пътека през гората“. Маршрутът в Западна Австралия се вие през евкалиптови гори и красиви речни долини и предлага много възможности за среща със странните местни животни като уолабита, опосуми и кенгурута.

Тай Уай – Тай Мей Тук, Хонконг (20 км)
Лесно е да объркаш началната с крайната точка на този градски маршрут. Започва от село Тай Уай, до което се стига с метро от центъра на Хонконг, и те води покрай храмове, зелени площи и морския бряг до Тай Мей Тук – друго село, намърдало се между пристанището Толо и назъбена планинска верига.

Утрехт – Амстердам (54 км)
Холандия е страната с най-много велосипеди на глава от населението (на около 16,69 млн. жители се падат 16,5 млн колела). При това положение не е изненадващо, че мрежата от велосипедни супермагистрали, свързващи холандските градове, постоянно расте. Най-приятната от тях е тази между Утрехт и Амстердам. Включва градски и селски участъци, минава по моста Бройкелен (нюйоркският район Бруклин е кръстен на тукашното село Бройкелен), покрай амстердамския канал на Рейн, пълен с огромни шлепове, и спокойната река Хейн.

Източник: Bulevard.bg