След среща на просветния министър със студентски организации бе обявено увеличение на стипендиите

Студентските стипендии ще бъдат увеличени от следващата календарна година. В момента те са между 50 и 120 лв., а от 2017/18 г. размерът им ще е от 70 до 150 лв. Това съобщи днес просветният министър Меглена Кунева след поредна среща с представители на студентите.

Повод за срещите им бяха протестите на студенти по медицина и други специалности, които недоволстваха, че вече няма да получават евростипендии за успех. Причината е, че от тази година стипендиите за успех, които се дават по оперативна програма "Наука и образование", са само за 32-те определени от кабинета приоритетни направления.

Тъй като европейските регламенти не могат да се променят, студентите насочиха исканията си към стипендиите, които се предоставят от държавния бюджет. След 5 поредни срещи между тях, Съвета на ректорите, представители на МС и МОН младежите успяха да извоюват по-висок праг на стипендиите от академичната 2017/18 г. Най-ниската стипендия вече ще е не 50 лв., а 70 лв., а максималната скача от 120 на 150 лв. 

От догодина освен това трябва да бъде въведена стипендия за успех за всички специалности по аналог на евростипендиите. В момента родните стипендии, финансирани с бюджетни средства, се даваха за успех, но зависеха и от доходите и така на практика нямаше помощ, предназначена за всички студенти единствено на база успеха им.

Другата извоювана отстъпка е, че от тази година университетите ще получат 20% увеличение към бюджетите си, което да използват за стипендии. 

Виж още: МОН окончателно раздели студентите на "приоритетни" и "неприоритетни"

Всеки вуз може сам да прецени кои точно стипендии да увеличи, но препоръката на студентите е тези пари да се използват за награждаване на отличниците именно от неприоритетните специалности, т.е с тях да се компенсира орязването им от регламента за евростипендиите. 

За целта за 2016 г. са нужни 1 млн. лв., а за 2017 г. - 3 млн.лв., като парите са намерени от вътрешни резерви на МОН, обясниха от ведомството на Меглена Кунева. 

Източник: в. "Сега"