От Министерството на образованието мотивират решението си с това, че по този начин се стимулират специалности, които са високо търсени на пазара на труда и за тях вече има реализация

Министерство на образованието и науката окончателно оряза европейското финансиране за "неприоритетните студенти", стана ясно от писмен отговор от Меглена Кунева до депутат от Реформаторския блок.

Така евростипендии ще получават само студентите от приоритетните 32 образователни направления. 

В писмото са посочени и данни, довели до решението. За разлика от специалностите, останали извън европейското финансиране, към специалности като електротехника, енергетика, архитектура, химия и педагогическите спецалности има много нисък интерес.

"Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недосиг на кадри във всички сфери", пише Кунева.

Виж още: Пускат евростипендии само за 32 професионални направления

Освен данните има и голяма диспропорция между пазарите на труда и на образованието. По думите на министъра на образованието се стимулират специалности, които са високо търсени на пазара на труда и за тях вече има реализация.

МОН не може да промени критериите, без да промени оперативната програма, пояснява още Кунева, като по този начин аргументира тоталното "отрязване" на европейско финансиране за "неприоритетните" специалности.

Разделянето на специалностите на приоритетни и неприоритетни разбуни духовете в студентската общност. На 16 май те излязоха на протест пред сградата на Министерството на образованието. 

Един от големите въпроси е защо медицината не е включена сред приоритетните специалности, при условие, че страната страда от недостиг на лекари, а с подобно отношение от държавата само се стимулира младите кадри да напускат страната.

Източник: Би Ти Ви