Компанията създава динамично променящ се списък с лесни пароли, които няма да се допуска да бъдат използвани

Въпреки честите новини за хакерски атаки и разбити профили, много хора по света продължават да използват изключително лесни пароли, които са като детска игра за хакерите. Сега обаче от "Майкрософт са взели решение да се преборят с това.

В отговор на разпространените от хакер 117 милиона потребителски имена и пароли, взети от LinkedIn през 2012 г., от "Майкрософт" са решили да променят начина, по който мисли за паролите - или по-точно начина, по който ни позволява ние да мислим за паролите си, пише британският в. "Телеграф".

Повечето онлайн акаунти задават изисквания за парола, която трябва да е с определена дължина, да съдържа специални символи или главни букви, за да бъде валидна. 

Според проучване на един от програмните мениджъри на "Майкрософт" обаче, хората отговарят на тези изисквания по начини, които са предвидими и по този начин правят паролите си по-лесни за разбиване. 

Виж още: Експертите напомнят: Сменяйте често паролите

За да се пребори с това, компанията се възползва от милионите изнесени пароли, като чрез определи най-често срещаните комбинации и да забрани използването им в бъдеще. 

Обявеният във вторник динамично променящ се списък със забранени пароли е опитът на "Майкрософт" да засили сигурността и да защити потребителите от склонността им да използват пароли като "123456". 

С всяко следващо изтичане на пароли списъкът ще се обновява с включването на нови ужасни пароли, които ще бъдат забранявани. 

Виж още: "batman" не е най-добрата парола, но има и по-лоши!

Тази услуга вече е интегрирана в услуги на компанията като Outlook, Xbox и OneDrive. Освен ако потребителят не си е избрал някаква ужасна парола, откриването на акаунт ще си остане същото. 

Ако обаче избраната парола е част от списъка, потребителят ще бъде помолен да си избере нова парола, която да е по-трудна за отгатване.

Виж още: 5 полезни съвета за защита на личните ни данни в компютъра

Източник: The Telegraph