Руски хакери са откраднали над 1 млрд. потребителски имена и пароли

Интернет е място, където всякакви хора се опитват да спечелят пари по всевъзможни начини, включително незаконни. Наскоро руски хакери задигнаха повече от 1 милиард пароли и много лична информация на потребители на различни уебсайтове от целия свят.

Малко над 1,2 млрд. пароли и потребителски имена са били откраднати от руска престъпна организация. Новината съобщи Алекс Холдън, експерт по киберсигурност и създател на компанията "Холд секюрити", пише на сайта си News7.

"Проучвахме работата конкретно на тази банда и тогава се натъкнахме на това откритие. Русия е един от инкубаторите на киберпрестъпността. Има много интелигентни хора там, които не се притесняват от наказания", заява пред Си Ен Ен Холдън.

Виж още: Нов зловреден код блокира компютри

Добрата новина е, че открадната информация е от по-малки сайтове и не са засегнати мегапортали и популярни услуги. Оказва се обаче, че този своеобразен каталог може да се окаже най-големият архив на потребителски имена и пароли, откраднати от хакери.

Новината стана повод експертите по киберсигурност за пореден път да напомнят на интернет потребителите няколко прости правила - сменяйте често паролата си и не използвайте една и съща комбинация за всички сайтове.

Виж още: Медеведев "подаде оставка" в "Туитър"

Направете си различни пароли за електронната поща, интернет банкирането и социалните мрежи. Ако не смените паролата си и през следващите седмици забележите, че имейл адресът ви е блокиран заради разпращане на спам, по всяка вероятност сте потърпевш от хакерската атака, обясняват още експертите.