Кои са двата важни въпроса, които си задаваме при всяко ново запознанство

Първото впечатление - този решаващ миг, когато избираме дали да допуснем някого по-близо или обратното, изпитваме желание да обърнем гръб. Какво ни движи в този момент, какви процеси се извършват в съзнанието и подсъзнанието ни.

За Ейми Къди, харвардски преподавател и изследовател по социална психология, ни разказват колежките от Nie-Jenite.bg. Тя е посветила книгата си "Presence" на мига, в който за първи път срещаме някого. 

Оказва се, че в този момент в създанинието ни се появяват два въпроса:

Мога ли да имам доверие на този човек?
Мога ли да уважавам този човек?

Тези въпроси се отнасят до две основни характеристики: топлина и компетентност. В идеалния случай е добра да имате и двете.

Повечето хора, особено в професионалната си практика, смятат, че компетентността е много по-важният фактор. Все пак опитват да преценят дали сте достатъчно умни или талантливи, за да се справяте с работата.

Но всъщност топлотата и възможността да ви се доверят са най-важните фактори в преценката на другите.

"От еволюционна перспектива е много по-важно за оцеляването ни да знаем дали човекът отсреща заслужава доверие. Когато хората са живели в пещери е било жизненоважно да умееш да преценяваш дали твоите съпещерници се канят да те убият и да ти вземат всичко или ще ти съдействат, за да запалите хубав огън.

Виж още: Как да създадем трайно и добро първо впечатление

Колкото и високо да се цени компетентността, обяснява Къди, тя може да се прояви, едва след като доверието бъде изградено. И ако фокусирате представянето си само върху компетентността и начетеността, може да загубите."

Къди дава пример със стажантите в бизнес-администрацията. Често в старанието си да се покажат умни и компетентни те пропускат възможности да се социализират, не искат помощ, когато им трябва и накрая започват да минават за непристъпни и недосегаеми.

И после тези старателни кандидати преживяват шок, когато не получат работата, понеже  се оказва, че никой им няма доверие и не разчита на тях.

"Ако човек, комуто се опитвате да повлияете, ви няма доверие, няма да стигнете далече. Даже може да събудите подозрение, че се опитвате да го манипулирате", обяснява Къди.

Виж още: 13 дребни знака, които ни помагат да преценим човек

Едва след като събудите доверие, компетентността ви ще бъде оценена, преди това, на нея ще се гледа като на заплаха, казва още Къди.

Източник: Nie-Jenite.bg