Няколко работещи трика, които ще ни помогнат да оставим правилното впечатление при ново запознанство

В бизнеса се налага постоянно да се срещаме с хора и да правим нови познанства. Всеки нов човек, с когото се запознаваме, може да ни бъде от полза в работата. Затова трябва и да се постараем да се представим в такава светлина, че да спечелим интереса му.

Разбира се, ще мине известно време, преди да спечелим и доверието, но доброто първо впечатление създава една стабилно основа, върху която може да се гради. Създайте си образ на стабилен човек в очите на другия и ще можете да разчитате след това на доброто му отношение. 

Как обаче да постигнем това? Ето пет трика, които ще ви дадат ключа към доброто първо впечатление: 

1. Безупречен външен вид

Старата поговорка за дрехите и посрещането е безкрайно изтъркана, но също така и безкрайно вярна. С дрехите и начина си на обличане като цяло ние говорим на отсрещната страна. Какъв е социалният ни статус, доколко сме подредени и стриктни, колко сериозни сме, дали сме строги и играем по правилата, или сме "над нещата" и сме по-вглъбени в това, което правим, а не в това как изглеждаме. Добавете към това прическата и състоянието на обувките и изведнъж ще разберете колко много информация даваме на околните чрез външния си вид. Опитното око може да си състави доста точка картинка за нас само в първите няколко секунди от срещата. 

Виж още: 13 дребни знака, които ни помагат да преценим човек​

2. Бодри, енергични и уверени

Дори и да имате перфектен външен вид, ако сте унили, уморени и без живец, едва ли ще оставите блестящо впечатление. Най-вече хората обичат да общуват с интелигентни, енергични и уверени личности. Покажете ли се достатъчно интересен и привличащ вниманието, значи сте свършили по-голямата част от работата. А това се прави с език на тялото, усмивка, походка, тембър... Все пак това не означава да преигравате и да се насилвате излишно. Фалшът личи.

3. Нещата не зависят само от вас, но и от средата

Много е важно да знаете с какъв човек се запознавате. Разбира се, това не е контролирано събитие, понякога нещата просто се случват. Но ако имате възможността да проучите с кого се запознавате, постарайте се да отговаряте на средата (без да променяте драстично себе си, както казахме - фалшът личи). Все пак трябва да съобразите поведението и вида си със средата и хората, които ще срещнете - културните, етнически, социокултурни и т.н. различия трябва да бъдат взети под внимание. 

4. Добре шлифован поздрав

Ръкуването е изключително важно. Не може да стискаме като ковашка преса, но не можем да сме вяли като умряла риба. Това, което ви трябва, е стегнато, твърдо здрависване, което да покаже, че сте сериозен човек. Спрямо средата преценете дали да подходите по-дружелюбно и с усмивка, или е по-добре да се ограничите до студено и делово отнишение. 

Виж още: 3-секундният трик за създаване на добро впечатление по телефона​

5. Търсете събеседника в разговора

Няма нищо по-досадно в едно ново запознанство от това събеседника ти да се отплесне, завладявайки само за себе си правото да говори. Единственото всъщност, което може да се мери с това, е непоклатимото мълчание на събеседника. Затова и трябва да внимаваме да не изпадаме в крайности и още повече - да търсим ритъм в разговора със събеседника. Успеем ли да намерим онзи баланс, в който всеки говори, колкото иска, и слуша, колкото иска, ще знаем, че човека срещу нас ни харесва поне малко, дори и да е на коренно противоположно мнение от нас. Добрият разговор действително печели хората.