Най-малко 10 хил. деца на мигранти се водят за изчезнали след пристигането им в Европа през последните две години

Общо за малко над 1800 децата на мигранти е подадена молба за международна закрила у нас, като 1200 от тях са регистрирани като непридружени. 1601 от децата са непълнолетни, а 215 са малолетни. Почти всички са момчета. Това обяви председателят на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева, цитирана от Нова телевизия. 

По закон децата до 18-годишна възраст не могат да бъдат задължавани да остават насила в бежанските центрове. Така много деца ги напускат и се озовават във вътрешността на страната ни. За миналата година у нас има 460 такива деца. 

Има дори случаи, когато дете, регистрирано в България и избягало от центъра, след това е намирано в Германия, където само е открило родителите си.

Големият проблем е възможността децата да бъдат използвани от терористите. Такъв случай има от 2015 г. с братче и сестриче на възраст между 12 и 14 години. Те пътуват от Германия към Сирия, като са заловени в София. 

В Германия децата са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани еднотипно и основно в религиозни практики.

След като са били заловени, децата са били настанени в кризисен център и са отказали да се хранят и да пият вода, заради което наблюдаващият прокурор е разпоредил да бъдат прехвърлени в МВР болница, където с помощта на преводачи е работено с тях. След като са укрепнали, децата са били върнати в Германия.

Виж още: 2700 деца бежанци са останали без родители в Гърция​

Каква е съдбата на всички деца на мигранти остава неясно дори и след като бъдат регистрирани и се положат грижи за тях, защото още с пристигането си в страната тези деца са с неустановена възраст. Освен това в повечето случаи пътуват с хора, с които нямат никаква роднинска връзка. 

Когато бъдат регистрирани тези деца могат да получат настойничество от някой от групата мигранти, с които пътуват, но могат да получат настойничество и от кметовете на общините, обясни Жечева.

Преди броени дни влязоха в сила ограниченията по Балканския път на мигрантите.

Изчезнали

Наскоро Европол съобщи данни за изчезналите деца бежанци от Европа. Най-малко 10 хил. деца на мигранти се водят за изчезнали след пристигането им в Европа през последните две години. Вероятно е голяма част от тях да са станали жертва на организирани канали за трафик на хора.

По данни на международната хуманитарна организация Save the children в мигрантската вълна миналата година по границите на различни страни в Европейския съюз са били регистрирани над 26 хиляди деца без придружител.

Източник: Нова телевизия