Броят на деца без надзор, пристигащи в Гърция, расте с всеки изминал ден

Oт 2011 г. досега близо 2700 деца бежанци са попаднали в Гърция без родителите си, след като са ги изгубили по пътя или са били отделени от тях, съобщава гръцкото издание GreekReporter, цитирано от UReport. 

Неправителствената организация Metadrasi помага на тези деца, като ги ескортира до детски центрове, предимно в Атина.

Броят на деца без надзор, пристигащи в Гърция, расте с всеки изминал ден, поради големия брой прииждащи бежанци, отбеляза президентът на организацията Лора Папа. Заради увеличения приток имигранти непълнолетни деца, които доведени в тези центрове само за последните 2 месеца, са близо 450, докато през последните години Metadrasi е изпращала само около 40-50 деца на месец.

Според Папа тези числа са далеч от действителния борй непълнолетни деца без наблюдение, които се озовават в Гърция без семействата си. В някои случаи е трудно да се докаже, че те наистина са непълнолетни, тъй като нямат документи и се представят за възрастни. В тези случаи е необходимо допълнително медицинско изследване.

Виж още: Защо повечето бежанци са млади мъже

"Най-малкото дете, което някога сме ескортирали, беше на 10 месеца. В цялата тази група от малолетни деца най-уязвими в ръцете на контрабандисти са тези под 12-годишна възраст", казва тя.

Детските центрове са добро и безопасно решение за тези деца бежанци. Но най-добрият вариант, разбира се, е да бъдат събрани със семействата си. Тъй като това отнема време обаче, организацията планира да започне система за приемна грижа, където тези деца могат да останат със семействата, които говорят техния език и имат съща култура.

Източник: GreekReporter, UReport