Какви дребни неща изграждат представата ни за човек, с когото тепърва се запознаваме

Още от първата среща с нов човек, независимо дали в личен, или в професионален контакт, ние започваме да преценяваме другия, както и той/тя нас. Редица наглед дребни и незначителни неща оказват влияние върху преценката ни и ни изграждат цялостна нагласа за дадения човек срещу нас.

Кои обаче са тези малки знаци, които ни казват толкова много за личността, с която общуваме? "Бизнес инсайдър" извежда 13 от най-честите дребни на пръв поглед фактори, които формират оценката ни за даден човек.

1. Ръкостискането

Безкрайно важно е как се ръкостискаме. Това издава страшно много за личността ни. Никой не обича вялото ръкуване. С него показваме липса на каквато и да е инициатива и слаб характер. Никой обаче не обича и менгеметата, които приклещват и смачкват ръката ти. Това говори за избухливост, прекомерна агресивност и грубянщина.

2. Дали пристигаш навреме

Пет минути по-рано е ок, но 5 минути по-късно говори за неподреденост, неточност и като цяло подкопава доверието. 

3. Как се отнасяш към персонала в ресторант

Много умни хора в миналото са казали, че за да прецениш човек, не трябва да го гледаш как се държи с равните му и тези над него, а с тези под него или които го обслужват по някакъв начин. Така поведението на човека в ресторант спрямо обслужващия персонал показва дали сте внимателен човек, или сте груби и злобни.

4. Как отпиваш от чашата

Човек, който гледа в чашата си, докато отпива, е по-осъзнат, идеалистичен и фокусиран в това, което иска. Тези, които се оглеждат наоколо, докато пият, пък са по-склонни да се влияят от околните. Също така обаче те обръщат по-голямо внимание на средата, която ги заобикаля и са по-склонни да се доверяват.

5. Дали си гризеш ноктите

Изгризаните нокти са силен знак за нервен човек, когото нещо го притеснява и не е в особен мир със себе си. Освен това обаче може да е знак за неубоздан перфекционизъм и неспособност да се отпуснеш.

6. Почеркът

Графологията е цяла наука, която може да каже много за човека и неговия характер само според почерка. Колкото повече натиск се използва при писането, толкова по-инатлив и упорит е човекът. Ако почеркът на бял лист се изивива нагоре, значи пред вас стои оптимист. Ако клони надолу - песимист. Едрите букви говорят за екстравертност на характера, докато по-ситните - за интровертен човек.

Виж още: Как да започнем разговор

7. Колко често си гледаш телефона

По-честото и нервно преглеждане на приложенията в смартфона говори за несигурност и нужда от социално одобрение. Също така дразни отстрешната страна.

8. Погледът очи в очи

Липсата на зрителен контакт по време на запознанство говори за несигурност, липса на самоконтрол и като цяло нервност. Колкото по-често се търси поглед очи в очи, толкова по-екстравертен и самоуверен е човекът срещу вас.

9. Селфита

Това как си правиш селфи не може да даде каквито и да е сериозни знаци, но оставя впечатление. По-усмихнати и радостни, в по-весела компания и т.н. говорят на околните именно за това - весел и забавен човек. 

10. Музикален вкус

Според изследване от 2003 г. колкото по-сложна музика (неможеща да се категоризира само в един стил, а самите композиции са многопластови) слуша един човек, толкова по-склонен е към либерални и прогресивни идеи. От друга страна пък, ритмичната музика говори за екстравертност на характера.

11. Любим цвят 

Макар да звучи налудничаво човек над 10-годишна възраст да си има любим цвят, предпочитанията ни по цветовата гама говорят за нас. Червеното говори за емоционалност, зеленото - за спокойствие, синьото - за оптимизъм, а жълтото - за радост и склонност към забавления.

12. Кое предпочиташ - котки или кучета

Любопитно е какво може да се извлече като информация за човека от предпочитанията към към домашните любимци. Така например ако не харесвате котки, е доста вероятно често да се опитвате да контролирате другите. Ако обичате котките пък, това говори за интровертност и чувственост. Тези, които се радват повече на кучета, пък са по-жизнени и отворени към другите. 

Виж още: 3-секундният трик за създаване на добро впечатление по телефона

13. Колко време ти отнема да зададеш въпрос

Информация за другите може да се извлича не само от отговорите, но и от въпросите, които задават. Така например лесно може да се прецени доколко човекът срещу теб те харесва, само по това как задава въпросите си към теб. Ако му отнема повече време и въпросът звучи плоско, значи е доста вероятно да другата страна да не изпитва особена симпатия. 

Източник: "Бизнес инсайдър"