Футболните срещи от Евро 2016 се играят на 10 френски стадиона. С какво се отличават те и градовете, където се намират - разказва БНТ

Футболните срещи от Евро 2016 се играят на 10 френски стадиона. С какво се отличават те и градовете, където се намират - разказва БНТ, която е командировала като свои специални пратеници във Франция журналистите Ивайло Ангелов, Георги Славчев, Никола Ибришимов и оператора Николай Балкански.

Виж още: Пълната програма за Евро 2016 (10 юни-10 юли)

Бордо впечатлява с елегантния си нов стадион в бяло, завършен миналия април. Проектиран е от швейцарски архитекти, а 1000-та бели стълба символизират гръцки колони и боровите гори на департамента Ланд. Струва 184 млн. евро. Наклонът на горните трибуни е 35 градуса - това е максималното, което може да се направи за сигурността, обясняват от пресслужбата му.

Стадионът в Лил носи името на бившия кмет на града, експремиера на страната Пиер Мороа. Северният град е известен като крепост на социалистите - фензоната например е до площад "Франсоа Митеран". Покривът на стадиона може да се отвори и затвори за 30 минути.

Националният стадион "Стад дьо Франс", архитектурно бижу, е в най-младия френски град - столичното предградие Сен Дени, където европейското започна с канкан, диджейски сет на Давид Гета и победа на домакините над Румъния с 2:1.

А три седмици преди началото на първенството там се състоя симулация на атентат, след като през ноември районът беше обект на едно от терористичните нападения в нощта на черния петък, 13-и.

Виж още: Песните на Евро 2016

"Парк де Пренс" е стадионът, който домакинства мачовете в столицата Париж. Фензоната тук е при Айфеловата кула. Любопитен факт, че 64% от французите се против премахването на фензоните и в същото време смятат, че е опасно да се ходи там. Името на стадиона води началото си от XVIII в. и е свързано с ловните традиции на френската аристокрация.

В Ланс футболът е тясно свързан с поминъка на местните жители. Градът беше един от основните градски центрове на минната индустрия в района Нор-Па дьо Кале. Прочут е с отбора си и любовта към футбола.

"За нас стадионът е нашата катедрала. Напомня ни за нашите родители, които са работили в мините. Те създадоха този стадион, те създадоха отбора", обясняват от фенклуба.

Градът с 35 хил. жители може би ще приеме най-малко още толкова запалянковци, защото тук се играе британското дерби Англия-Уелс.

Виж още: Песните на Евро 2016

"Стад Велодром" в Марсилия също е обновен за първенството. Строен е за световното първенство през 1938 г. Покривната конструкция му придава уникален вид, но и има практическо значение - предпазва зрителите от мощния средиземноморския вятър мистрал.

Още един средиземноморски град приема мачове - Ница. Местните власти там пускат безплатен превоз с трамваи и автобуси за четирите дни на футболните срещи, а освен това се похвалиха с най-сигурната фензона. "Гран стад дьо Нис" е и дом на националния музей на спорта.

Лион пък е родното място на киното - тук братята Огюст и Луис Люмиер са създали кинематографа, затова и стадионът се казва "Стад дьо Люмиер", но за първенството се нарича просто "Стад дьо Лион". Там беше представено новото мобилно приложение за по-голяма сигурност на хората, като абонатът получава и ценни указания как да реагира и какви са действията на полицията в случай на криза.

Виж още: Ще се справи ли Франция със сигурността на Евро 2016?

Сент Етиен е прочут с футболните си традиции. Стадионът "Жофроа Гишар" е бил избран като резерва, но впоследствие организаторите го включват в престижния списък за Евро 2016. Кръстен е на бизнесмен, който е купил терена за строеж на съоръжението.

Тулуза е четвъртият по големина град във Франция. Наречен е "розовия град" заради специфичната си архитектура. Стадионът домакин тук е строен на остров в река Гарона, като в началото са го наричали "малкия "Уембли". Посланик на града е бившият вратар на френския национален отбор Фабиен Бартез.

Още футболни новини - във Football24.bg

Източник: BNT.bg