Причината е бруталното насилие по трибуните

Сириза излезе с кардинално решение за решаване на проблема с футболното хулиганство в Гърция. Властите в страната обявиха, че спират местния футболен шампионат до второ нареждане, пише британският "Гардиън".

Насилието по трибуните като причина

Решението е провокирано от последната вълна на насилие по трибуните, чийто връх беше супердербито "Олимпиакос" - "Панатинайкос" в неделя, когато хулигани и от двете агитки си спретнаха меле.

Среща на Изпълнителния комитет към Гръцката футболна лига пък беше прекъсната след бой между представители на "Панатинайкос" и "Олимпиакос". Правителството на Ципрас иска да изкорени проблеми с насилието сред феновете.

За неопределено време

"Бяхме информирани, че шампионатът е прекратен за неопределено време", заяви президентът на Суперлигата Йоргос Боровилос, "Имаме ново правителство, което иска да привлече вниманието върху този проблем и да започне дебат около насилието по стадионите".

В сряда спортният министър Ставрос Контонис се срещна с премиера Ципрас и след това с Боровилос, за да бъде изяснено колко дълго няма да има мачове и при какви условия те ще бъдат възобновени.

"Правителството иска мачовете да започнат отново възможно най-скоро, но за да стане това, кабинетът иска да види незабавна реакция от всички нас", каза спортният министър.

"Дискусиите между нас, борда на гръцката футболна федерация и футболната лига ще продължат, като се надяваме да изградим законодателни рамки и приложим мерки за сигурност, които да гарантират сигурността по терените", допълни още Контонис.

За трети път... този сезон

Това е трето спиране на мачовете в гръцката Суперлига само за този сезон. През септември миналата година те бяха спрени за една седмица след убийството на фен по време на сблъсъци между агитки. През ноември пък първенството беше стопирано от бруталното нападение срещу помощник-директора на съдийския комитет Христофорос Зографос.