Актьорът, който има два "Оскара", прави каскади в драматичния екшън "Стрелецът" и обяснява защо липсата на достатъчно насилие по телевизията всъщност е вредна за обществото

След "Стрелецът" се заговори, че Шон Пен е поредната застаряваща кинозвезда, която се хвърля да снима екшъни. Двукратният носител на "Оскар" , който това лято става на 55, обаче твърди, че няма подобни амбиции, а филмът на Пиер Морел е определян по-скоро като геополитически трилър.

Все пак именно този режисьор сложи началото на поредицата "Твърде лично", от която Нийсън засне три части и откъдето започна неговият актьорски ренесанс.

"Мисля, че Лиъм Нийсън е страхотен. Обичам Лиъм Нийсън. Но той е висок 193 см, има мелодичен глас, мъжествена фигура и е много добър човек, който се забърква в екшъни само за да спаси хората, които обича - припомня Пен. - А аз съм с 20 см по-нисък, силно конфликтна личност и се грижа предимно за себе си."

Той не пропуска да припомни и други свои колеги, които не сменят жанра въпреки пенсионната си възраст - например Харисън Форд. Към "Стрелецът", базиран на френски роман от 1981-ва, го привлякъл образа на Джим Териер.

За разлика от други екшън персонажи като Джон Маклейн и Джейсън Борн, той не изглеждал откъснат от реалността, а

му напомнил за хора, които познава

Ако филмът не ви е допаднал, донякъде може да се сърдите и на самия актьор, който участвал в работата по сценария, където вкарал елементи от собствения си опит с неправителствените организации и методите на военните.

Героят му е бивш военен, който през 2006 г. е нает да убие министър в Демократична република Конго - което хвърля страната в гражданска война. Осем години по-късно, докато копае кладенци за неправителствена организация в същата държава, той узнава, че е поръчан - и поема към Европа, за да разкрие истината.

Там се натъква на бивши свои "братя по оръжие" (като Марк Райлънс и Хавиер Бардем), които работят за сенчести международни организации. Макар че има паралели с действителността, това обаче не е политически филм, категоричен е Пен, който приема"Стрелецът" като филм за последиците от насилието.

Същевременно обаче той изразява опасенията си, че хората стават безчувствени към проблеми като военните престъпления, тъй като

по телевизията не се показва достатъчно насилие

За да се подготви за ролята, лауреатът на "Оскар" за "Реката на тайните" и "Милк" се принудил да гледа видеозаписи с екзекуциите на Ислямска държава, тъй като искал да си припомни колко жестоки могат да бъдат действителните убийства.

Кадрите го шокирали, но го накарали и да осъзнае, че днешната политическа коректност и цензурата лишават обществото от реалната представа за ужасите на войната.

Пред британския в. "Дейли телеграф" той коментира: "Всеки, който е гледал тези записи и твърди, че филмите с насилие са го направили безчувствен към такива гледки, че не е бил ужасен от видяното, е интелектуално безчувствен или екзистенциално неприсъстващ."

По думите му: "Проблемът е, че не виждаме достатъчно истинско насилие. Сякаш сме под упойка и не виждаме ужасите на войната. През 60-те израснахме с всекидневния ужас на виетнамската война по тв екраните ни.

Днес сме обезболени от политическата коректност

Американските новинарски телевизии направиха това с иракската война; спестиха ни както истината - за какво става въпрос всъщност, - така и връщането на ковчезите у дома."

Шон Пен е сред холивудските звезди с най-активна гражданска позиция. След урагана Катрина той отиде лично да помага при евакуирането на засегнатите от наводнението в Ню Орлиънс, а след земетресението в Хаити през 2010 г. основа неправителствена организация, която издигна палатков лагер за над 50 хил. души.

Актьорът се слави и като поддръжник на левите лидери в Латинска Америка, беше приятел с покойния Уго Чавес, а преди падането на Саддам Хюсеин от власт актьорът посети Ирак, за да се запознае на място със ситуацията, докато САЩ се готвеха за война...

"Стрелецът" обаче се провали финансово

именно защото той не е Лиъм Нийсън, коментира тези дни "Форбс". Приходите от премиерния уикенд бяха едва 5 млн. долара, при 40-милионен бюджет, тъй като името на Шон Пен никога не е било магнит за кинозрителите, заключава списанието.

След "Твърде лично-3", който мина по екраните в началото на годината, 62-годишният Лиъм Нийсън, е по кината и този месец, този път в екшън трилъра "Среднощно преследване".

"Твърде лично-3": Лиъм Нийсън с екранната си дъщеря Маги Грейс, която спасява още от първия филм

Източник: Ей Би Си, "Дейли телеграф", "Форбс"