Няколко прочути арии от опери (с видео!), които се играят и на българска сцена

Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас... През 90-те трима от най-великите тенори на ХХ век се обединиха, допринасяйки неимоверно за популярността на оперната музика.

Днес обаче "Тримата тенори" са история. Павароти почина през 2007 г., с напредването на възрастта гласът на Доминго е вече баритон, а Карерас, който в края на тази година навършва 70, а миналата тръгна на прощално турне, като на 3 декември изнесе концерт и в зала 1 на НДК.

Тяхното наследство, което превърна оперните арии в популярни песни, намери място дори в телевизионни формати като "Гласът на "България", "България търси талант" и "Като две капки вода", където победителите Ивайло Донков, Томас Томов и Рафи Бохосян спечелиха зрителските гласове именно с оперни арии.

Междувременно на професионалната сцена щафетата вече е предадена на ново поколение певци. Нека си припомним няколко от най-прочутите арии за тенори - и къде можете да ги чуете на живо:

La donna e mobile (Жената е изменчива) - арията на Херцога на Мантуа от операта "Риголето" от Джузепе Верди

Вероятно най-известната оперна ария в историята разкрива развратната природа на херцога, който живее за забавления и наслада.

Сюжетът е изграден по пиесата "Кралят се забавлява" от Виктор Юго и навремето предизвиква скандал с острото изобличаване на себичността и цинизма на управляващата класа.

В Софийската опера и балет - на 21 юни в изпълнение на Даниел Дамянов. А ето как я пееше самият Павароти:

Nessun Dorma - арията на Калаф от операта "Турандот" на Джакомо Пучини

В превод: "Никой няма да спи!", както заповядва жестоката китайска принцеса Турандот, която се е зарекла да не се подчини на никой мъж. Сутринта все пак донася щастлива развръзка в тази последна опера на италианския композитор, чиято премиера той не доживява да види.

Софийската опера и балет е играла своята постановка дори на Царевец и в Япония, а този сезон, на 1, 2 и 3 юли - на фестивала в парка на Военната академия "Г.С.Раковски". Във Варна също можете да я видите на открито - в Летния театър на 24 юни.

Това е друга от коронните роли на Павароти, който я пее и във формат "Тримата тенори", но най-популярното клипче в YouTube е от прослушването на аматьора Пол Потс, победител във "Великобритания търси талант". Своя версия изпълнява и любимият ви Андреа Бочели.

Je crois entendre encore (Сякаш още чувам...) - арията на Надир от операта "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

С младежка жизненост и френски финес бъдещият автор на "Кармен" разказва една романтична любовна история. Смятана от някои за най-красивата и нежна любовна мелодия, тази ария пренася зрителя сред екзотичната природа на Цейлон, където смели рибари се гмуркат, за да вадят перли.

Тук ви я предлагаме в изпълнение на покойния испански тенор Алфредо Краус (1927-1999), определян като "последния истински джентълмен в оперния свят".

E lucevan le stelle - арията на Каварадоси от операта "Тоска" на Джакомо Пучини

Художникът бунтар Марио Каварадоси пее "А звездите блестяха..." в нощта преди разстрела си, а споменът за неговата любима, певицата Тоска, го връща към миговете, когато е бил най-щастлив и е обичал най-силно живота.

"Тоска" присъства в репертоара на много оперни театри у нас, а на 12 юли се играе на русенска сцена.

Тук арията е в изпълнение на най-популярния съвременен тенор, Йонас Кауфман. (Чуй го и с Viva il vino spumeggiante - арията на Туриду от операта "Селска чест" от Пиетро Маскани).

Una furtiva lagrima (Една скрита сълза) - арията на Неморино от операта "Любовен еликсир" на Гаетано Доницети

Плахият селски младеж Неморино намира сили да заяви любовта си едва когато отпива от любовния еликсир. Но каква е всъщност тайната на любовта - зрителят е оставен сам да открие.

Комичната опера е в афиша на София, Пловдив, Варна - следете програмите. Тук отново в изпълнение на Павароти.

Nothung! Nothung! Neidliches Schwert! - арията на Зигфрид от операта "Зигфрид", трета, предпоследна част от тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга", която се играе в Софийската опера и балет всяка година по време на Вагнеровите седмици, а през 2016 г. - в последната десетдневка на май.

Знаменитата "Песен на изковаването" бележи ключов момент от сагата, започнала с открадването на рейнското злато и завършила със залеза на боговете. Младият герой, израснал на воля в гората, успява сам, от парчетата на бащиния меч Нотунг, да изкове своя нов меч, с който ще срази дракона. Непобедим сред природата, той ще се окаже уязвим в коварния свят на хората...

Забележителното в софийската постановка на акад. Пламен Карталов е, че е осъществена с изцяло български певци. Ако сте пропуснали Коста Андреев като Зигфрид на 25-и, все още имате шанс да чуете в тази роля Мартин Илиев на 27-и, във финала на тетралогията.

Записът тук е от постановката в нюйоркската "Метрополитън опера", където, редом със звезди като Брин Терфел и Йонас Кауфман, в титулната роля е тенорът Джей Хънтър Морис от Тексас.

Източник: Bulevard.bg