Смартфоните, телевизорите и всичките ни любими електронни играчки умеят да шпионират. Това показват последните разкрития на "Уикилийкс". Как да се отървем от този "битов" шпионаж?

След като преди дни "Уикилийкс" публикува нова порция разкрития за пролуките в защитата на смартфони, компютри и други електронни уреди, свързани с интернет, които ЦРУ използва, за да следи "оперативно интересни" хора. 

Защитниците на потребителите и на личните данни не са изненадани от документите, станали изсвестни като "Трезор 7". Те отдавна твърдят, че електронните уреди, които ни заобикалят, са потенциален източник на опасност. "Ние проверяваме дали потребителят разбира къде се съхраняват данните, как са свързани помежду си и какво се случва с тях", казва Михаел Шуен от университета в Зиген, цитиран от "Дойче веле"

Той дава и съвети как човек да се отърве от хакерите в домакинството.

Най-простото решение: не ги ползвайте!

"Най-елементарното решение е човек да се откаже от всички тези приложения", казва Шуен. Според него, хората често не разбират за колко много неща трябва да внимават. Този, който няма уреди със смарт-функция, няма защо да се опасява за сигурността на данните си.

Проверете кои уреди в къщи са свързани с интернет

Много потребители не са наясно, че техните електронни уреди са свързани с интернет и не знаят какви данни предават. Затова си заслужава човек да направи проверка на цялото си домакинство. Кои уреди в моето домакинство събират данни? С каква цел се събират въпросните данни и има ли право онзи, които има достъп до тях, да ги предава на трети лица или институции? И най-важното: Мога ли да ползвам уреда без да се осъществява обмен на данни? Който не е сигурен, може да направи тест с търсачката Shodan.io. Тя дава информация за това кои уреди са свързани с интернет и как са защитени.

Паролата - дигитален ключ за входната ни врата

У някои хора дори хладилниците са свързани с интернет

"Има потребители, които искат всичко наведнъж", казва експертът по сигурността в интернет Михаел Шуен. Те искат абсолютна сигурност на личните данни и същевременно искат да се ползват от всички удобства на свързаните с интернет уреди. "Бих ги посъветвал да внимават данните им да са кодирани", казва експертът. Чрез пароли и други начини на защита, човек може сам да подсигурява дигиталните потоци от данни. Паролите могат да бъдат въведени в повечето случаи в потребителските настройки на уреда. По този начин потребителят сам ще може да определя какви данни да предава уредът, а не самият уред.

Работа в мрежа: Използвайте сигурни връзки и сигурни уреди

Този, който иска да защити потоците с данни от своето домакинство, трябва да използва сигурни връзки с интернет. И тук паролата е от огромно значение. Човек обаче може да отиде и по-далеч. "Изграждам си собствена мрежа, която изключва външния достъп", казва Михаел Шуен. Това, разбира се, е свързано с някои трудности. "Имам нужда от собствен сървър и инфраструктура. Освен това трябва поддържам сървъра", а това не е за всяка уста лъжица, казва Шуен. Човек трябва е компютърен специалист. В противен случай начинанието му излиза много скъпо. Локалните мрежи имат и още един недостатък: "Ако имам собствен сървър, мога да го направлявам само локално. Ако искам да го направлявам отвън, трябва да създам виртуална лична мрежа (VPN-Client). Чрез нея човек може сърфира сигурно в интернет.

Ъпдейт: Редовно имунизирайте софтуера

Няма значение как човек подсигурява своя достъп до интернет. Понякога пропуските са в оперативната система. Сериозните фирми редовно проверяват софтуера си и го актуализират в случай, че открият някакви пропуски. 

"Човек трябва да внимава дали производителят предлага актуализация на софтуера за своите уреди. Фирмите, които не предлагат тази услуга, често са по-евтини. Но това е предимство само при покупката", казва Михаел Шуен. 

В документите на Уикилийкс "Трезор 7" са описани много пробойни в сигурността на оперативната система на Apple. След разкритията на Уикилийкс, от концерна заявиха, че повечето тези пролуки вече са отстранени чрез нов ъпдейт.

Нужен ви е изолирбанд: Закрийте всичко, което никой не бива да вижда!

Може би звучи параноично, но това отдавна е ежедневие за много ползватели на смартфони и лаптопи. През лятото на 2016 г. една снимка на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг обиколи света. На снимката в офиса му се вижда, че той е залепил с изолирбанд обектива на камерата и микрофона на своя лаптоп. След като един от водещите предприемачи в дигиталния свят предприема такива предпазни мерки, явно е, че те са нужни, си казаха мнозина. "Никой не е абсолютно сигурен, независимо от това колко добре се оправя в интернет", казва и Михаел Шуен.

Има ли апликация за сигурност? Да? Ами ползвайте я!

Интернетът Ви е сигурен, уредът Ви - също. Как стоят нещата обаче със съобщенията, които изпращате? Междувременно има много апликации за сигурна комуникация, кодиране и защита на паролите. Повечето от тези апликации са сигурни, но и тук се крие хакерски потенциал. Документите "Трезор 7" показват всъщност, че описаната хакерска стратегия е насочена преди всичко към оперативните системи на уредите, а не към програмите.Това означава, че хакерите по-скоро ще се опитват да прихващат съобщенията преди да са кодирани и изпратени чрез сигурна апликация.

Източник: "Дойче веле"