Според данните, изнесени от "Уикилийкс", ЦРУ са следяли IP адресите на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети и др.

В списъка с IP адреси, за които се твърди, че са следени и подслушвани от ЦРУ има и 150 адреса от България, съобщи БНТ.

Преди дни "Уикилийкс" започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление на САЩ

От "Уикилийкс" твърдят, че разполагат с общо 8 761 документа, разкриващи как ЦРУ компрометира хиляди компютърни устройства по цял свят. 
След като документите бяха публично показани се оказа, че Агенцията е използвала хакерски програми и вируси, за да проникне в устройствата.

В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят. Българската следа в документите пък се намира в секцията "Трезор 7".

Виж още: Седем препоръки как да държим ЦРУ вън от нашия дом

Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети, показва справката в документите.

Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани" - използвани за следене на трети компютри и устройства, посочва още медията:

"Най-често това е зловреден софтуер, който идва по имейл.

Една от фирмите, чието IP е в списъка е "Лирекс" - компанията, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори:

"Това, което можем да кажем за нас е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси“, заяви в отговор Боян Янчев, който е главен технологичен директор в "Лирекс".

Източник: БНТ