Престъпниците използват все по-често новите технологии за организиране на ударите си

Към момента в Европа оперират над 5000 престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, дрога и кибератаки, съобщи Европейската полицейска служба.

В доклада на Европол се посочва, че вече основата на почти цялата сериозна престъпност стоят високотехнологичните престъпления, като документна измама, пране на пари и онлайн търговия с незаконни стоки. 

Миналата година са идентифицирани нови 17 хил. души, заподозрени за участие в трафик на хора, преди всичко нелегални мигранти. Те ще бъдат включени в списъка на криминалните лица от 2014 г., който съдържа 50 хил. имена. Според директора на Европол Роб Вайнрайт престъпният свят се преориентира към трафика на имигранти заради бързи печалби.

Все по-често традиционната престъпност днес се възползва новите технологии. Така например наркотрафикантите използват дронове, а взломаджиите използват интернет и компютри, за да наблюдават движението около набелязания от тях дом. За "стар" трик вече се брои следенето на жертвите в социалните мрежи, за да се разбре са на почивка и кога може да се проникне спокойно в къщите им. 

Едно от най-популярните в момента престъпления е използването на т.нар. "рансъмуеър" (ransomware), който представлява вирус, блокиращ личния или служебния ви компютър. За да се разблокира устройството, жертвата трябва да заплати.

Като фактор, способстващ разрастването на криминалните действия от Европол посочват даркуеб пространствата – специализирани ресурси в даркуеб или компрометирани легални интернет страници в "нормалната" мрежа - даващи защита на престъпниците чрез високи нива на криптиране и анонимност, което прави трудно залавянето им и спиране на дейността им, твърди доклада. 

Буквално всяка една нелегална стока, независимо дали става дума за дрога, незаконно оръжие, подправени документи или друго, днес може да се намери онлайн. Разкритие в доклада посочва използването на легални платформи за споделяне на изображения, за търговия с наркотици. 

Освен зловредният код, разпространяван в интернет, сериозна и все по-честа реалност представляват мрежовите пробиви с цел кражба на данни, компрометиране на интернет ресурси, изнудване (посредством зловредни програми и DDoS атаки).

Сериозен е проблема и с публикацията на изображения на сексуално малтретирани малолетни, както и използването на тези материали за изнудване на засегнатите лица и злепоставянето им в обществото. Европол посочва, че се разследват 5000 международни престъпни групи, а членовете им представляват над 180 националности. Трафикът на наркотици продължава да е най-големият престъпен пазар в Европейския съюз, генерирайки близо 24 млрд. евро приходи годишно.