Софтуерът успява да заблуди машината, докато сваля данните от вашата карта

Нов зловреден софтуер позволява чрез банкоматите хакери да се доберат до подобности за банкови карта и лични сметки. Спецове по сигурността са открили вируса, наречен Backdoor.ATM.Suceful, пише Gizmodo.

Зловредният софтуер е изключително добре разработен и поразява различни видове машини за пари, включително и най-масово разпространените Diebold и NRC.

Според компанията по къмпютърна сигурност FireЕye Laboratories, която го е засекла, той може да копира информацията на картата както от магнитната лента, така и от чипа, заедно с ПИН-а ѝ, като в същото време блокира работата на сензорите на машината, които засичат този вид измама, известна като "скиминг".

Виж още: Българи създадоха непробиваема парола за банкомати

От FireEyeса идентифицирали вируса, след като е бил качен на сайта VirusTotal, който проверява за зловредно съдържание файлове, използвайки различни програми и бази от данни. Неговата дата на създаване е 25 август, а произходът - от руски източници. 

Все още не са докладвани поражения от този вирус, но специалистите смятат, че той може да нанесе досериозни поражения, като се има предвид начина, по който е написан.

Източник: Gizmodo, "Клуб Z"