Замърсяването отнема повече животи от маларията и СПИН заедно

Всяка година замърсяванията на въздуха причиняват преждевременната смърт на 3 млн. души, съобщават учени в публикация в списание Nature, цитирана от британският в. "Гардиън". Това е повече от обединените жертви на маларията и СПИН.

Основната причина за тази смъртност са озонът и изхвърлените във въздуха дребните частици (по-малки от 0,0025 мм), които предизвикват сериозни заболявания. Най-често те са причинени от изгарянето на въглища за готвене и отопление - най-вече в Азия. За Европа, САЩ и Русия обаче все по-голяма роля за изхвърлянето на дребни частици във въздуха играе селското стопанство.

Екипът учени съпоставя данните за химическия състав на атмосферата със статистиките за здравето и смъртността на обществата в различните страни по света.

Виж още: Пет града с опасно мръсен въздух

В някои от регионите в САЩ и другите развити страни ключова роля имат емисиите вредни газове, изхвърляни от автомобилите и от електрическите централи - в страната е висок делът на централите на твърдо гориво.

Учените прогнозират, че към 2050 г. броят на починалите преждевременно от замърсявания на въздуха ще се удвои - до 6 млн. души. Най-висок ще е ръстът на смъртността в Югоизточна Азия и Западна Океания.

Виж още: Пекин затваря 300 фабрики в борба с мръсния въздух

На този фон има и положителни новини: между 400 и 1700 души годишно избягват смъртта благодарение на овладяването на пожарите, свързани с изсичането на горите в селвата на Амазония в Бразилия. Реформата в горското законодателство е помогнала за намаляването на концентрацията на праховите частици с 30%.

Източник: "Гардиън"