Фабриките трябва да се преместят извън района на китайската столица

Замърсяването на въздуха е сред най-големите проблеми в Китай и правителството работи усилено за ограничаване на газовите емисии във въздуха. Насищането на прахови частици е образувало смог около повечето големи градове, като около Пекин нещата са най-сериозни.

В борба със смога

Градската управа на китайската столица е приела нова мярка срещу замърсяването на въздуха. През 2015 г. около Пекин ще бъдат затворени 300 фабрики в опит да намали задушаващото замърсяване, предаде местната новинарска агенция Синхуа.

Пекин е "решен да мигрира всичко, кеото не попада в основните функции на столицата", е заявил кметът на града Ванг Аншун. В китайската столица са предприети координирана и мащабна стратегия за развитие, извеждайки големите замърсяващи производства от региона Пекин-Тианджин-Хебей.

Виж още: Китай премахва 6 млн. автомобила

В рамките на програмта срещу замърсяването на въздуха за миналата година Пекин затвори 392 производства и фирми. Наред с това Пекин предприе и редица мерки като ограничаване на броя на новите превозни средства по пътищата и закриване или обновяване на съоръженията в 1200 фирми.