"Битката за Севастопол" разказва историята на легендарната Людмила Павличенко, в която се превъплъщава Юлия Пересилд

Любов под нескончаемият огън на противника, дружба с Елинор Рузвелт, участие в конференция, което повлиява на изхода от Втората световна война, желание за живот и страх от загубата на любимия човек? Ще се справи ли с всичко това една крехка жена?

Руската версия на "Американски снайперист" разказва истинската история на Людмила Павличенко, с чието име на уста войниците от Съветската армия влизат в боя, докато врагът търси начин да я елиминира.

Само за година най-успешната снайперистка в историята ликвидира над 300 войници и офицери на Третия райх, сред тях и десетки снайперисти. Когато през 1941-ва започва Отечествената война, тя е едва на 25 и отива да служи в Черноморския флот, за да приложи опита от заниманията със стрелкови спорт по време на следването си.

Режисьор на епичната военна драма е украинецът Сергей Мокрицки, известен досега повече като оператор. Той обяснява, че иска да отдаде почит на жените, воювали на фронта, които са били 800 хил. на брой.

Виж още: 12-те най-добри филма за Втората световна война

Бюджетът на филма, който е копродукция между Украйна и Русия, се изчислява на 5 млн. долара. Руската премиера е на 2 април - в навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Въпреки заглавието сюжетът се простира и извън обсадата на Севастопол, дори извън военновременните години, като отделя специално внимание на визитата й зад Океана, след раняването й през 1942-ра.

Тогава западните журналисти я наричат "лейди Смърт", първата дама на САЩ я кани на гости в Белия дом, а фолк звездата Уди Гътри й посвещава песента "Мис Павличенко".

Тя умира през 1974-та, на 58-годишна възраст.

В "Битката за Севастопол" я играе актрисата Юлия Пересилд, а песента към филма - кавър на "Кукушка" (Кукувица) от покойния Виктор Цой - изпълнява Полина Гагарина, избрана да представлява Русия на Евровизия 2015.