Езикът на омразата е осъдим априори, независимо от коя етническа общност се продуцира, каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на пресконференция на партията.

"Казусът за ромската махала в Сливен ще е темата на днешната пресконференция. Ние осъждаме категорично тези възгледи като език на омразата. Езикът на омразата е осъдим априори. Осъдим е, независимо от коя етническа общност от България се продуцира. Еднакво остро осъждаме изказвания като 

"Циганите на сапун", "Турците под ножа", "Българите на кайма"

Призоваваме към еднаква чувствителност - цялото общество да има остра реакция на казуса в Сливен", заключи Местан. 

"Трябва да се постигне консенсус за политика за ромската интеграция чрез ресурсите на образованието. Тази интеграция трябва да започне от детските градини. Давах за пример точно Сливен, защото от два квартала с близо 20 000 души население, няма нито една детска градина. Стигаме до маргинализиране, до затворените общности.

Интегриране чрез образование

това започва под наслов "Всяко дете в детска градина", уточни Местан. 

За да няма подобни проява на език на омразата, компетентните власт трябва да се активизират и да направят необходимото срещу агресията чрез слово, което е престъпление от общ характер, добави Местан. 

"Призоваваме властите да проверят кой е провокирал децата от Сливен и ги използва като оръжие. Абсолютно непримиримо трябва да се преследва езика на омразата, дори политически представители да дават определения като "скотове", "животни" и други. Тази отговорна позиция на ДПС е пример, 

че не трябва да мерим с различен аршин

Нямаме никакъв частно-партиен интерес. Културата на толерантност предполага да не отговаряме на езика на омразата с омраза. В определени ситуации отделни елементи си позволяват да отговарят симетрично", заключи Местан.

Припомняме, че пред камерата на Нова телевизия деца от ромската махала в сливенския квартал "Надежда" викаха "Българите на кайма" и размахват средни пръсти срещу Миролюба Бенатова и оператора й.

Бенатова заяви, че е отишла там, за да направи един безобиден репортаж, но е попаднала в ада и вече знае как се чувстват социалните работници, когато трябва да посещават тези "български граждани".

"Как гледате на децата? Като на средство за занимаване или като на социални помощи?", попита Бенатова. 

"Какво да правим, ако не раждаме? Да ходим на училище ли?

отвърна 15-годишна майка.

Циганите обясниха, че това е тяхната традиция и техния закон. Няма какво друго да правят и затова се женят. Но и не искат да правят нищо друго. Те заявиха на журналистката, че тъй като не са я викали, тя няма работа при тях.

Източник: Novini.bg