От анимацията "Рио" до Джеймс Бонд и "Здрач" (снимки, видео)

Освен колоритен мегаполис и популярна туристическа дестинация, Рио де Жанейро е и сред най-екзотичните филмови локации - не само за бразилското кино, но и за Холивуд.

Видео: "Рио 2096" - любов и история в анимационна драма от Бразилия

По повод края на олимпийските игри подбрахме десетина популярни кинозаглавия, на които градът домакин на 31-вите летни олимпийски игри е фон.

1. "Рио" (2011) и продължението му от 2014 г.

Действието в анимацията за двойка папагали от вида хиацинтови ари (по Би Ти Ви комеди този уикенд - събота от 10 и неделя в 20,30 ч.) се развива в Рио де Жанейро.

2. "Муунрейкър" (1979)

Джеймс Бонд (Роджър Мур) разследва кражбата на космическа совалка и разкрива план за глобален геноцид. Но преди да стигне до Луната, минава през Рио, където се качва на прочутия кабинков лифт и влиза в двубой със злодея по прякор Челюсти...

3. "Измет" на Стивън Долдри

Филмът с Мартин Шийн и Руни Мара е приключение из най-тъмните дебри на живота в Рио де Жанейро. Актрисата влиза в ролята на доброволка от неправителствена организация, която живее в гетото и прави всичко по силите си да помогне за образованието и оцеляването на децата там. Сценарист на филма е Ричард Къртис ("Наистина любов"), по бестселъра на Анди Мълиган.

4. "Здрач: Зазоряване, част 1" (2011)

Преди да стигнат до крайната дестинация на медения си месец (крайбрежното имение Casa em Paraty, което играе ролята на остров Есме и може да се доближи само по вода или с хеликоптер), Бела и Едуард Кълън минават през Рио де Жанейро.

5. "Бързи и яростни: Удар в Рио" (2011)

Смятан за най-добър от филмите в поредицата, но ключовата сцена с гонитбата по покривите е заснета не в емблематичните гъсто населени квартали, т.нар. фавели, а в друга латиноамериканска държава, Пуерто Рико.

6. "Дива орхидея" (1990)

Когато Мики Рурк е още млад и красив, еротичните филми са неговата специалност. Освен "Девет седмици и половина" (1986), популярен става и "Дива орхидея", където му партнират неговага бъдеща съпруга Каре Отис и Жаклин Бисе.

7. "Завръщането на високия рус мъж с черната обувка" (1974) 

Продължение на френската шпионска комедия с Пиер Ришар, който отново се превъплъщава във Франсоа Перен - цигуларя, набеден за супершпионин. Той е в Рио де Женейро заедно с прекрасната Кристин (Мирей Дарк - една от съпругите на Ален Делон), но когато тя е отвлечена, е принуден да влезе отново в играта....

8. "Рио, обичам те" (2014)

Филмът омнибус, предшестван от сродни проекти за Париж и Ню Йорк, е интернационално обяснение в любов към Рио де Жанейро с късометражни новели от режисьори като Джон Тортуро и Паоло Сорентино плюс местните Карлос Салданя ("Рио") и Фернандо Мейрелес, който постави и откриването на олимпийските игри.

А сред актьорите са Харви Кайтел, саиият Тортуро, Ванеса Паради, Венсан Касел, Джейсън Айзъкс, "бразилския Том Круз" Родриго Санторо.

9. "За всичко е виновен Рио" (1984)

Романтична комедия, в която двама приятели в развод заминават на почивка с децата си и единият преспива със 17-годишната дъщеря на другия... В главната роля е Майкъл Кейн, режисира Станли Донън, а оригиналът е френският "Лятна афера" (1977) на Клод Бери.

По БНТ2 на 20 август от 22,20 ч., с повторение на 21 август в 13.50 ч.

10. Бонус: "12-те стола" (1976)

Великият комбинатор Остап Бендер мечтае за Рио де Жанейро в годините след съветската революция... - а в неговата роля Андрей Миронов възпява Рио с танго в минисериала мюзикъл на режисьора Марк Захаров, една от няколкото екранизации по безсмъртната книга на Илф и Петров.

11. Бонус: "Адио, Рио" (1989)

Българският игрален филм на Иван Андонов по сценарий на Марко Стойчев (брат Мормарев) е определян като трагикомедия и дори като първата родна комедия на ужасите. Черният хумор е свързан с един труп, който символизира някогашната чиста съвест на архитект Стоев. 

Героят на Филип Трифонов печели конкурс за проект в Рио де Жанейро, но трябва да направи компромис - да вземе със себе си не своя талантлив млад колега, а директора им. Жена му (Ваня Цветкова) го убеждава да не се отказва от пътуването - а след това се оказва, че няма как да се отърват от трупа...

Участват още:Георги Мамалев, Чочо Попйорданов, Никола Рударов, Павел Поппандов, Георги Русев, Надя Тодорова, Латинка Петрова, Никола Тодев, Катя Чукова, Анани Явашев.