Според бившия образователен министър до две години няколко държавни университета ще са изправени пред фалит

Промените във висшето образование, които се правят на парче, ще поставят държавните вузове в тежка криза. "До година-две няколко държавни университета ще са изправени пред фалит", прогнозира бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той бе категоричен, че в момента в България има две системи за висше образование - контролирана (на държавните университети) и безконтролна, оставена на самотек (на частните). Според него съвсем скоро ще се наложи да се предприемат не оздравителни, а спасителни мерки за ключови вузове.

Зам.-председателят на образователната комисия в парламента доц. Милен Михов не скри опасенията си от предстоящ хаос във висшето образование. Той коментира и забавянето на т.нар. защитени специалности, както и неясните критерии, по които бе съставен списъкът на приоритетните професионални направления.

Виж още: Млад учен в България взима 440 лв.

Според негови колеги лобистки интереси бавели защитените специалности във вузовете, които трябваше да са готови най-късно до средата на април. Бизнесът също не скри недоумението си от забавянето.

"Дали сме становище, не знаем доколко ще се вслушат в препоръките ни", коментира пред "Труд" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От министерството на образованието увериха, че списъкът на защитените специалности няма да повлияе върху тазгодишния прием, а от началото на 2017 г. щяло да бъде осигурено и финансирането им.

Според промените в закона за висшето образование, които влязоха в сила от началото на март, в приоритетните и защитените специалности приемът няма да бъде ограничаван, той ще зависи единствено от капацитета на съответното висше училище. 

Виж още: Кои специалности у нас носят най-добри заплати

При всички останали ще се влияе от четири критерия - оценката на учебната дейност, реализацията на завършилите, приоритетите за икономическото развитие на страната и предложенията на съответния вуз. Възможно е при свръхпроизводство на кадри за определени специалности да бъде орязана държавната субсидия.

"Университетите ще се опитат да компенсират с платено обучение, но при намаляващия брой завършващи и заминаващи да учат в чужбина ще им се наложи да закриват на първо време направления, а впоследствие и държавните вузове", категоричен бе проф. Танев.

Източник: "Дарик"