Отговорът на "Майкрософт" изпреварва конкуренцията

Ако си отраснал с Айзък Азимов, Любен Дилов-баща, Артър Кларк, Клифърд Саймък и въобще цялата банда фантасти, няма как темата за изкуствения интелект да не ти е близка.

Човекът винаги се е стремял към Бог и към това да го наподоби - и естественият израз на този стремеж е да създава. Най-висшата форма на създаване пък е да създадеш нещо живо, мислещо и разумно, като в случая потомството не се брои.

Изкуственият интелект е Светият граал за много учени и иноватори. Технологиите в тази сфера напредват, но все още не може да бъде създадена машина със съзнание и способност да учи. Все пак има няколко основни играча в това поле.

Проектът Adam е отговорът на "Майкрософт" на предизвикателства като Siri на "Епъл" и Google Brain – технологията, обезпечаваща интелигентната навигация Google Maps и опцията за гласово търсене в интернет Google Voice, пише Hicomm.bg.

Подобно на другите подобни проекти, Adam използва определен механизъм за обработка и съхранение на информацията, известен "дълбоко заучаване".

Дълбокото заучаване представлява специфичен машинен алгоритъм, чиято цел е да пресъздаде в машината начина, по който човешкият мозък възприема, съхранява и използва различни видове информация и прави естествени връзки между тях, които след това може да възпроизведе, анализира и комбинира по уникален нов начин.

Това, което отличава проекта на "Майкрософт" от конкурентите му, е, че за Adam се използва определена, децентрализирана хардуерна архитектура на изкуствен интелект.

Виж още: Какъв е коефициентът на интелигентност на изкуствения интелект

За разлика от останалите подобни проекти, Adam не се старае да синхронизира цялата въведена информация, а натрупва данни, оставяйки ги свободно да взаимодействат помежду си, като след това се "учи" от възникващите взаимовръзки. Процесът се нарича "асинхронност".

Според "Майкрософт" по този начин Adam може постигне два пъти по-точни резултати от другите подобни изкуствени интелекти, независимо дали става дума за най-точния отговор на прост въпрос, елементи съждения или за откриване на тънките разлики в две сходни фотографии или в намиране на най-адекватния отговор на поставен въпрос.

Виж още: Роботи пишат новини

Това пък, от своя страна, води до факта, че Adam се нуждае от близо 30 пъти по-малко компютърен ресурс от всички останали свои конкуренти.