Англичаните неслучайно имат репутацията на най-вежливата нация

Англичаните неслучайно имат репутацията на най-вежливата нация. От малки те биват приучвани към правилата на етикета и с порастването те стават част от поведението им. Кои са нормите, които англичаните никога не нарушават?

Правилото на извинението

Антроположката Кейт Фос, авторка на книгата "Наблюдавайки англичаните. Скритите правила на поведение", провела експеримент. Тя излязла на оживена улица и се блъскала в хората, за да провери реакцията им. В повечето случаи те се извинявали.

Даже когато не са виновни за стъклкновение, англичаните се извиняват. Това не значи, че се чувстват виновни, те просто така са научени от деца.

Британците искат извинение за всяко дребно нарушение на чуждото спокойствие: "Извинете, свободно ли е мястото до Вас?", "Извинете, но сте седнали върху шлифера ми".

И преди да ги виним в лицемерие, е добре да се замислим дали пък по този начин животът не е по-лесен и приятен.

Dzhiyvs i ustar

Британците не се пререждат

Британската опашка е колона от хора, чинно чакащи реда си. Ако някой се опита да се пререди, англичаните не му пречат, само вдигат вежда многозначително. "Да не правим сцени" е друго непоклатимо правило. Човекът и без друго се излага сам, да, спестява няколко минути досадно чакане, но не губи ли при това достойнство?

Правило на несериозността

Няма да чуете британец да се хвали със завършените си академични степени или професионални успехи. Те не отегчават събеседника си с хвалби на собствената персона.

Виж още: Тези луди, луди англичани

Правило на скромността

Англичаните не са по-малко амбициозни от останалите нации, но намират важниченето и парадирането за липса на вкус. Не е прието да се демонстрира статус. Те не смятат, че скъпата кола или марката на дрехите изразяват превъзходство над другите.

Въпрос на личен живот

Англичаните пазят личния си живот и уважават правото на такъв у другите. Не задавайте на британеца въпроси за личния му живот, работа, семейство, брой деца, ако той не заговори пръв за това. Разговорите за пари и размер на заплата са табу.

Разговорът за времето

Прословутият разговор за времето, за който всички се шегуват с англичаните, също има своите правила. Когато потомъкът на Нейно величество изтъкне, че времето е прекрасно, не му опонирайте. Целта на този разговор е да установи съгласие между събеседниците, а не да достигне истината за метеорологичната обстановка.

Източник: Адме.ру