Изненадващо от "Воля" подкрепиха искането на БСП за смяна на председателя на парламента

Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. Едва 4 гласа повече в ползва на Главчев го спасиха от поисканата му вчера оставка от социалистите, съобщава "Дарик".

С 118 глава "срещу" остраняването му, 114 - "за" и без въздържали се, Главчев остана на поста.

Уважавам еднакво всички български избиратели, такова е разбирането в конституцията. Така започна изказването си от парламентарната трибуна Димитър Главчев в края на дебатите за неговата оставка като председател на НС, поискана от БСП.

Вчера той заяви в кулоарите на парламента, че е готов да се откаже от поста, ако така институцията ще работи по-спокойно и ефективно. 

"Всички заедно трябва да работим за председателството на Съвета на Европейския съюз, то е рядък шанс българският парламент да задава европейските теми в региона, на Западните Балкани да се прокарват европейските конкретики. Ако вие имате искрено желание, би трябвало да подкрепите който и да е председател на НС", обърна се към депутатите от Главчев.  

Голямата изненада в гласуването дойде от депутатите на Веселин Марешки, които подкрепиха БСП и гласуваха със социалистите и ДПС за оставката на Главчев.

Той обясни, че не одобрява работата на парламента и заради това е гласувал за оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Голямата изненада в пленарната зала дойде именно от депутатите на Марешки, които подкрепиха социалистите, вместо да гласуват с ГЕРБ против поисканата оставка от БСП.

"Това не е знак за лично отношение към Димитър Главчев, а оценка за цялостната работа на парламента и усещането на групата ни и на целия български народ за неудовлетворение от работата на Народното събрание като цяло", обясни мотивите си лидерът на Воля.

Източник: "Дарик"