Ако не искаме визата ни да се забави или да бъде отказана, трябва да посочим имена, под които сме се регистрирали в социалните мрежи

Администрацията на президеднта Доналд Тръмп затегна правилата за проверка при издаване на визи, въвеждайки нов въпросник. Той включва искане да се посочат имена, под които лицето е регистрирало свои страници в социалните мрежи. 

Според новите правила служителите на консулствата могат да поискат още номерата на всички предишни паспорти, имейли и телефони за последните 5 години, както и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност", добави Държавният департамент на САЩ.

Също така служителите в консулските служби на САЩ ще питат желаещите да получат виза и за имената на страниците им в социалните мрежи, ползвани през последните 5 години, както и за подробна биография за последните 15 години, включително за работни места и пътувания по света. 

Виж още: САЩ забраняват лаптопи и таблети на пътническите самолети

Тези въпроси са маркирани във въпросника като незадължителни, но в него се посочва, че липсата на отговори може да доведе до забавяне на издаването на виза или до отказ.

Новата анкета ще важи 6 месеца вместо обичайните три години.

По-строгите мерки бяха одобрени на 23 май и бяха посрещнати с критики от служители от образователния сектор и академични групи. Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.

Това е част от политиката на Белия дом за затягане на режима за посетителите на САЩ. Американските власти обмисляха няколко седмици идеята да забранят на пътниците от Европа да носят лаптопи в ръчния си багаж в самолетите и няколко пъти променяха мнението си. Миналата седмица се появи и съобщение, че забраната може да бъде разширена за целия свят. 

Въпреки това вчера бе решено, че се отказват напълно от идеята за забрана на лаптопите в полетите от ЕС.