Забраната засяга дузина чуждестранни авиокомпании, извършващи полети от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка

Съединените щати забраняват по-големите електронни устройства по време на полетите от и за десетина страни от Близкия Изток и Северна Африка.

Забраната влиза в сила от 22 март, като след нея на борда на пътническите самолети, пътуващи за Съединените щати от осем страни от Близкия изток и Северна Африка, пасажерите няма да имат право да носят електронни устройства, по-големи от мобилен телефон. 

Информацията не е официална, тъй като новите правила трябва да бъдат обявени от министерството на вътрешната сигурност утре, предава Ройтерс, позовавайки се на източници от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Причината за забраната е неуточнена терористична заплаха. От Ройтерс обаче коментират, че мярката е предприета заради предотвратени опити на Ал Каида на Арабския полуостров да взриви летящи за западни държави пътнически самолети.

Част от информацията е била придобита при неотдавнашна операция на американските спецчасти в Йемен. САЩ смятат йеменския клон на терористичната мрежа за най-опасния.

Забраната за носене в ръчния багаж важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, например лаптопи, таблети и видеокамери.

Новите правила ще важат за дузина чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка.

Сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия. Други държави не бяха споменати. Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила.

От министерството на вътрешната сигурност на САЩ отказаха коментар, като все пак обещаха да дадат информация, когато му дойде времето. Служители на Конгреса разкриха, че министърът на вътрешната сигурност Джон Кели се е обадил през уикенда на законодатели, за да ги уведоми за плана.

Йорданските кралски авиолинии съобщиха в "Туитър", че техните пътници, летящи за САЩ няма да имат право да носят на борда на самолети повечето видове електронни устройства. Мярката ще важи и за онези пасажери, които минават транзит през Канада.

Носенето на мобилни телефони и одобрени медицински устройства остава разрешено.

Източник: Ройтерс