Прекаленото използване на социалните медии може да бъде вредно за здравето и да доведе до депресия

Социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" могат да ви докарат до депресия, а повече хора са по-склонни да изоставят социалните мрежи, отколкото пушенето. Това показа проучване на сайта за услуги Bidvine.com, цитирано от британския в. "Дейли мирър".

В изследването са участвали над 1500 души. Те са били попитани какви са плановете им за новата година и какво искат да си обещаят, че ще свършат. 

След анализ на отговорите се оказало, че повече хора биха предпочели да се откажат от социалните мрежи, отколкото от цигарите. Един на всеки десет от попитани е отговорил, че иска да напусне популярните социални мрежи. Цигарите са се зарекли да спрат 8% от участниците.

Новите изследвания показват, че прекаленото използване на социалните медии може да бъде вредно за здравето, коментира изпълнителният директор Сохраб Джаханбани.

Виж още: "Фейсбук" манипулира емоциите на над 500 хил. души

"Интересно е, че хората започват да обръщат внимание на негативното въздействие, което социалните медии може да окажат върху живота им и планират да откажат този модерен навик през 2017 г.", допълни той. Facebook призна поражението си, след като не успя да спре потребителите си да използват фалшиви имена.

Използването на социални медии повишава риска от депресия сред младите хора, според проучване на Центъра за изследване на медиите, технологиите и здравето в университета в Питсбърг, публикувано миналия месец. Учените откриха, че хората, които използват навсякъде седем до 10 платформи на социални медии, са три пъти по-склонни към депресии или тревожност от тези, които ползват не повече от две.

Виж още: Самотата - модерната болест, която ни убива

Хората, родени след 1984 г., получават такова признание в социалните медии, че може да страдат от липса на самочувствие в истинския живот. Ограничаването на времето, което човек прекарва в социалните медии, би могло да окаже позитивен ефект върху психическото му здраве.

Виж още: 10 причини да се отървем от профила си във "Фейсбук"

Източник: "Дейли мирър"