Княз Кардам така и не успя да се възстанови от тежката катастрофа, която преживя през 2008 г.

Днес в мадридската болница "Санчинаро" почина най-големият син на Симеон Сакскобургготски - княз Кардам, съобщиха от канцеларията на Симеон Сакскобургготски.

Смъртта е настъпила в резултат на белодробна инфекция, следствие от дългогодишното му обездвижване след тежка катастрофа през 2008г, от която князът не успя да се възстанови.

Той катастрофира тежко на 15 август 2008 г. на магистрала край Мадрид. От тогава той беше в състояние на будна кома.

"До леглото на Княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители Цар Симеон II и Царица Маргарита, неговата съпруга княгиня Мириям, княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството, се казва в съобщението.

Княз Кардам

Кардам Търновски е най-големият син на бившият цар и министър на България Симеон Сакскобургготски. Ако България беше запазила монархическата форма на управление князът щеше да е и престолонаследник на български царски трон. Все пак те запазват благородническите си титли, макар и фиктивни.

Кардам Саскобургготски е роден на 2 декември 1962 в Мадрид. Завършил е икономика и философия в университета Кларк, има магистратура по агроиндустрия и хидромелиорация в университета Пен в Пенсилвания. През 1996 г. се жани за испанската благородничка доня Мириам Унгрия си Лопес от 1996 г.

Княз Кардам се интересува силно от модерни средства за напояване и това е причината да се запише да учи и тази наука. Специализира в пустинята в Израел, където модерните начини за напояване са на особена почит.

Княз Кардам и жена му имат двама сина- княз Борис Търновски и княз Белтран Търновски.

Източник: kingsimeon.bg