Някои от най-красивите острови в Средиземно море

В миналото са смятали, че Средиземно море е центърът на света. Дори самото име говори за това. То мие бреговете на някои от люлките на цивилизацията и културата като древна Елада и Римската империя и стои в центъра на търговията през отминалите векове, давайки ключови позиции на древна Елада, империята на Филип и Александър Македонски, Римската империя и редица средновековни държави, занимаващи се с морска търговия.

В днешно време Средиземноморието е символ на красива природа, огнена кръв и една културна екзотичност. Затова и ние искаме да ви запознаем по-детайлно с 10 от най-красивите и интересни за почивка острови в Средиземно море.

Първо ще ви срещнем с перлата в короната на Средиземноморието - остров Санторини.

Санторини, познат също като също Тера или Тира, е малка група острови на Гърция в Егейско море, като най-често като "Санторини" се обозначава най-големият остров в групата - Тира. Името идва от Средновековието, когато италианците владеели острова. Те го наричали Санта Ирини (Света Ирина), като името, макар и променено леко, се е запазило и до днес.

Архипелагът е с вулканичен произход, като според легендите тези острови са единственото останало от митичния континент Атлантида. Факт е, че едно изригване на вулкана от 1400 г. пр.н.е. е останало в историята и е довело до сериозно изменение на целия архипелаг.

Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканичните изригвания, довели до образуването на острова. При изригването вулканът експлодира с такава мощ, че централната част на Санторини литва във въздуха. На нейно място се образува огромен кратер (калдера), който се запълнил с морска вода.

Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация - остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини и вероятно е бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна, като именно това подхранва и митовете за края на древната Атлантида.

Сега вулканичната активност на архипелага е далеч по-ниска и мястото се е превърнало в прекрасна спирка за всеки любител на пътешествията.

Като курорт започва да се развива през 60-те години. На острова се преплитат битовият гръцки стил и модерният лукс. Осеян е със скъпи и по-евтини хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода.

Типични за островите са ниските варосани къщи, които дават част от духа на Санторини. Тесните улици и красивата гледка също допринасят човек да се потопи в уникалното спокойствие на острова и да се остави на усещането за свобода, което неизменно те изпълва, още щом стъпиш на брега.

Източник: Bulevard.bg