Свободните места в университетите са повече от випуска, който завърши училище. Тази година има 72 000 свободни места във висшите учебни заведения. Випуск 2014 е от 59 000 абитуриенти, като от това число трябва да бъдат извадени заминаващите за чужбина

Поради тази причина университетите обявяват допълнителен прием на студенти от 28 август, информира Би Ти Ви.

В Софийския университет (СУ) незапълнените бройки са 550. За тях ще се борят 3000 кандидати, изкарали двойки на зрелостните изпити през май. Ако издържат успешно поправките, които вече започнаха, всички те ще могат да започнат академичната година в университет, наравно с отличниците.

От тази година в "Алма матер"  се влиза с тройка, като почти във всички специалности има бъдещи студенти, които са приети с такава оценка.

Незапълнени места има, обичайното във факултетите - химическите, физическите науки, но това са трудни специалности, изглежда и не толкова предпочитани от зрелостниците, обясни Албена Григорова, началник отдел на "Образователни дейности" в СУ .

В столичния Технически университет пък са останали 60 свободни позиции са за инженери.

Най-тежка обаче е ситуацията в страната. В Пловдивския университет си имат решение. "Кризата за студенти принуди висшето заведение да приема без приемен изпит. Кандидатите за висшисти в два факултета - по физика и химия, се явяват само на събеседване. Буквално за няколко минути става ясно дали кандидатът става студент", обясни доц . Савка Маринова от катедрата по Атомна физика.

Нов Български университет пък стартира академичната година с нова специалност, изучаваща социалната мрежа "Фейсбук". "Поканили сме за преподаватели известниблогъри. Имаме няколко човека, които са се записали", обясни гл.ас. д-р Евелина Христова, преподавател "Масови комуникации" в НБУ .