Името на Благоевград няма да бъде сменено без да се вземе предвид мнението на обществеността на този важен регионален център. Това заяви в Благоевград министър-председателят проф. Георги Близнашки

Коментарът му бе по повод идеята на писателя от Карлово Кирил Милчев градът да носи името на Цар Самуил, информира "Мениджър Нюз".

"Нека гражданите се произнесат по тези въпроси. Ако има такива настроения, ще отговорим на обществените очаквания. Ако, обаче, се настоява за запазване на настоящото име, а това може да се очаква, защото става дума за традиция и навици, тогава ние няма да тръгнем да решаваме този въпрос против волята на гражданите. Ще се съобразим с мнението на хората. Всички настояваме за повече пряка демокрация, нека чуем гласа на гражданите", коментира проф. Близнашки.

Това означава, че в най-скоро време в Благоевград ще се проведе референдум за смяна на името. Наскоро Черноморец проведе подобен референдум, но жителите на морския град запазиха името му.

Близнашки уточни, че не е застанал конкретно зад идеята за смяна на името на областния център, а е приел да оглави Инициативния комитет по повод честванията на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.

Идеята за ново име на Благоевград е стара. През годините на няколко пъти общественици и политици правят опит да прекръстят областния център, но така и не срещат подкрепа от населението. 

В края на миналата година общинският лидер на ДСБ Калоян Ханджийски изрази становище, че Димитър Благоев не заслужава градът да носи неговото име и трябва да се преименува на древното си име - Скаптопара.