Именитият южноафрикански лекоатлет, който застреля приятелката си, можеше да лежи до 15 години

Оскар Писториус беше осъден повторно за убийство, като вече е излежал една от шестте години, постановени от съда.

През 2014-а южноафриканският лекоатлет получи пет години затвор за непредумишлено убийство, но обвинението обжалва наказанието и в края на миналата година делото беше върнато за ново разглеждане, а той - преместен под домашен арест.

Уважаваният спортист застреля приятелката си Рийва Стийнкамп (29) на Св. Валентин през 2013 г.

Според показанията му за фаталната нощ той помислил, че в дома му влиза натрапник, уплашил се и стрелял иззад вратата на тоалетната, без да има видимост. По-рано през деня между двамата обаче е имало кавга, се изясни в хода на разследването. През затворената врата Писториус изстрелял четири куршума в тялото на манекенката.

От самото начало на процеса адвокатите на 29-годишния параолимпиец пледираха за по-леко наказание - домашен арест и общественополезен труд, а той се принуди да свали протезите от двата си крака, за да демонстрира колко безпомощен би се чувствал зад решетките без тях.

През септември 2014 съдът в Претория прецени, че прокуратурата не е предоставила достатъчно доказателства по обвиненията в предумишлено убийство, но го осъди за непредумишлено. Той получи и още три години условно за небрежно боравене с огнестрелно оръжие при предишен инцидент.

Тогава магистратът по делото заключи, че спортистът е проявил небрежност и е действал прибързано, но с убеждението, че се прицелва в човек, проникнал незаконно в жилището му.

Сега обвинението настояваше Писториус да лежи в затвора 15 години, но съдията по делото заключи, че от 2013 г. насам са възникнали смекчаващи вината обстоятелства.

Статистиката за убийствата извежда страната на едно от първите места в света, а минималната присъда за подобно престъпление може да изпрати погрешно послание към бъдещите закононарушители, коментира Би Би Си и отбелязва, че именно заради това новината от съдебната зала е била посрещната с изненада и възмущение от южноафриканското общество.

В Лондон 2012 Писториус, който тича със специални протези на краката си, стана първият параолимпиец, допуснат да се състезава на летни олимпийски игри.

Южноафриканецът стигна полуфинал на 400 м и финал с щафетата на 4х400 м, а на параолимпийските игри беше знаменосец на делегацията от ЮАР. Краката му са били ампутирани под коляното в най-ранна детска възраст.

Оскар Писториус в кадър от реклама на Nike за летните олимпийски игри Пекин 2008 по повод 20-годишнината на кампанията Just Do It, където се появи редом с 30 други спортисти от различни държави