Според президента на ЕАА Свен Арне Хансен целта е не само премахване на някои рекорди, но и промяна на самото понятието за рекорд и да повишаване стандартите за признаването му

Пренаписване на световните рекорди предложи Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA). Той прие препоръките на работната група, които ще доведат до революция, която обаче може да доведе до заличаване на рекорда на Стефка Костадинова.

Президентът на ЕАА Свен Арне Хансен заяви, че "рекордните постижения, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на лекоатлетическия спорт, но те нямат никакъв смисъл, ако всъщност хората не вярват в тях".

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", допълрни той

Стандартите, предложени от работната група, включват, че световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението;

3) Взетата проба при допинговия контрол след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от облака на съмнения и намеци, висял над нашите рекорди твърде дълго, допълни президентът Хансен.

Президентът на IAAF лорд Себастиан Коу, който присъства на заключителната сесия от заседанието в Париж отминалия уикенд, заяви: "Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни отпреди 15 или дори 10 години.

Оттук нататък идва ред на юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF", каза прочутият англичанин.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 2,09 м в скока на височина не би трябвало обаче реално да е застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол.

Освен това като изключително популярен лекоатлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Въпреки това обаче в английските медии се появиха притеснения, че влизането в сила на тези правила на практика ще означава отпадане на всички рекорди преди 2005 г., тъй като допинг тестовете отпреди тази година просто не са съхранявани.

Това поставя на карта митични рекорди като този на Майк Пауъл в дългия скок - 8,95 метра от 1991 г., на Джонатан Едуардс в тройния скок от 1995 г. - 18,29 метра, постиженията на 100 и 200 м, записани от Флорънс Грифит-Джойнър през 1988 г., на легендарната Марита Кох от ГДР на 400 м през 1985 г.

Източник: Нова телевизия