На Световната купа в Ташкент ансамбълът ни спечели златото в многобоя и във финала на обръчи и бухалки плюс сребро за съчетанието си на пет ленти

Българският ансамбъл по художествена гимнастика, избран миналата година за отбор номер 1 сред спортистите у нас, спечели златните медали в многобоя на Световната купа в узбекистанската столица Ташкент плюс злато и сребро от финалите при отделните уреди

Нашите момичета: Михаела Маевска, Ренета Камберова, Христиана Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, водени от най-добрия треньор у нас Ина Ананиева, изиграха съчетанието с два обръча и три чифта бухалки с най-високата оценка в турнира, компенсирайки грешката от първия ден в съчетанието с ленти.

Така българките, които са световни шампионки от Измир 2014, се класираха и за двата финала на отделните уреди в последния състезателен ден, 24 май. На второ място в многобоя е отборът на Испания, а трети - представителките на Израел, които ден по-късно взеха титлата на пет ленти, оставяйки сънародничките ни със сребърни медали в тази дисциплина.

В надпреварата се включиха 31 индивидуални гимнастички и 10 ансамбъла - без руския, който пропусна участието заради контузия на състезателка.

Щастлива съм, защото в тази толкова важна предолимпийска година за втори път печелим състезание за Световната купа при участие на основните ни съперници - Италия, Беларус, Испания, Израел, коментира старши треньорката на ансамбъла.

Силно участие регистрираха и индивидуалните ни състезателки - Невяна Владинова и Мария Матева заеха съответно на осмо и девето място в многобоя, където златото и среброто взеха представителките на Русия - Маргарита Мамун и Александра Солдатова, а трета се класира корейката Йон-Джае Сон.

В шампионата на отделните уреди наМария Матева не й достигна малко за бронза на обръч и тя се нареди на четвърто място, веднага след първите три от многобоя. Невяна Владинова финишира шеста на топка и пета на бухалки.