Близо 17 години след премиерата си култовият мобифон се прероди в обновена, но все пак ретро версия

Обновеният модел "Нокиа 3310" беше представен в навечерието на Мобилния световен конгрес в Барселона (27 февруари-2 март) от финландската компания HMD Global, която е взела лиценза от оригиналния производител, като пуска и три смартфона с марката.

Класическият мобифон се завръща близо 17 години след дебюта си - в четири цвята (гланцово червено и жълто в гланц, тъмносиньо и сиво в мат), с батерия, която издържа 22 часа разговори или до месец в режим на готовност.

Сред екстрите са играта Snake II (Змия), 16 MB памет и слот за MicroSD карта, който поддържа до 32 GB, 2-мегапикселова камера с LED светкавица и 2,4-инчов екран. Цената му ще бъде 49 евро.

Лек, тънък и изключително устойчив, новият Nokia 3310 е съвременна интерпретация на един от най-продаваните мобилни телефони, изтъкват сегашните му производители.

Преди да бъде спрян от продажба през 2005 г., от него са пласирани над 126 млн. бройки, припомня Би Би Си.

Това беше първият модел за широкия пазар, който днес е обект на масова носталгия и привързаност, коментира Бен Уд от технологичната консултантска фирма CCS Insight, като допълва, че новината за смартфоните едва ли би привлякла толкова медийно внимание.

Самите "Нокиа", които бяха купени от "Майкрософт", вече не произвеждат телефони, а оборудване за телекоми.

Моделът е идеален за ваканция или за дигитална детоксикация - ако искате да се "изключите", но все пак се нуждаете от телефонна връзка, обяснява пред Би Би Си шефът на HMD Арто Нумела.

Разликите между класическия модел и преродената му версия са илюстрирани с видео от TechRadar: