Лауреат на наградата за 2016 г. е президентът на страната Хуан Мануел Сантос

Хуан Мануел Сантос Калдерон (65), президент на Колумбия от 2010 г. насам, е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир. Той получава отличието "заради своите непоколебими усилия да сложи край на гражданската война в страната, която продължава повече от 50 години".

Сантос е архитектът на мирното споразумение с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), което обаче народът му отхвърли с референдум на 2 октомври. Въоръженият конфликт, избухнал през 1964 г., досега е отнел живота на четвърт милион души.

Икономист по образование и журналист по професия, преди да стане държавен глава, той е министър на отбраната (2006-2009 г.).

Политическата му кариера започва през 1991-ва като министър на външната търговия, а през 2005 г. е сред основателите на Социалната партия на националното единство (Partido de la U), която обединява привържениците на тогавашния президент Урибе и днес най-голямата политическа формация в страната.

Фамилията му е сред най-влиятелните в Колумбия, а през 1913-2007 г. притежава най-тиражния национален всекидневник "Ел Тиемпо", където работи и самият той през 80-те.

Преговорите му с ФАРК започват през 2012 г., а историческото споразумение с лидера им Родриго Лондоньо Ечевери, известен още като Тимолеон Хименес, както и с партизанското си име Тимошенко, беше подписано на 26 септември т.г. Всички на церемонията, състояла се в Картахена в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, бяха облечени символично в бяло.

Хосе Мануел Сантос показва писалката, излята от куршум, с която подписва мирното споразумение с бунтовниците от ФАРК заедно с лидера им Тимошенко в Картахена