Таратор със статистически данни и вечеря със "спасени" храни са част от събитията в първото издание на "Храна за размисъл"
Между 13 октомври и 6 ноември в София ще се състоят серия от инициативи, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.
Храната е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречита на обществото.
Фондация Credo Bonum поставя основите на най-новия си ежегоден проект "Храна за размисъл" с темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек.
Проектът започва на 13 октомври, четвъртък, с изложбата "Голям праз или как се готви със статистически данни" - дело на българо-австрийския колектив PrazLab: Весела Михайлова и Вероника Крен. До този момент двете имат солидно портфолио от проекти, изложби и публични пърформанси, в центъра на които е храната.
С нейна помощ те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които "превеждат" в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици. Изложбата се открива от 18,30 ч. в галерия Credo Bonum.
Поредицата събития от "Храна за размисъл" ще се пренесе на фермерския пазар "Римска стена" на 15 октомври с кулинарен пърформънс "БГ таратор" отново от PrazLab и открит разговор с публиката.
Следващата дата от календара на инициативата е 25 октомври в "Столова" by Roobar, кв. Дружба, където ще се случи първата по рода си вечеря, приготвена изцяло със спасени продукти, предоставени от Българската хранителна банка. Събитието ще прерасне в дискусия между представители на хранителни вериги, производители, публични личности, журналисти и други, като в основата на разговора ще бъдат поставени проблемите, свързани с изхвърлянето на годна за консумация храна.
Сред важните събития в "Храна за размисъл" са и "Апетитът идва с рекламата" на 2 ноември в Cosmos Cowroking Space, ул. "Ангел Кънчев" 3, което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. Селекция международни тв реклами ще бъде представена от водещи български криейтив директори на няколко големи агенции под формата на изложба в рамките на една вечер.
"Тенджера под налягане" се нарича закриващото събитие на 5 ноември, с начало 13 ч. в столичния бар "Спутник". Сред лекторите на полудневния форум ще бъдат Райна Гаврилова, бивш зам.-министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk - за традициите в готвенето. За хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна.
Източник: Credo Bonum
7 Коментара
Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here. Deleon Springs Pest Control
Awesome dispatch! I am indeed getting apt to over this info, is truly neighborly my buddy. Likewise fantastic blog here among many of the costly info you acquire. Reserve up the beneficial process you are doing here. web designers in Nanaimo
It is especially decent, though look into the tips during this home address. Massage Therapy Langley
I read this article. I think You put a lot of effort to create this article. I appreciate your work. Optometrist Vancouver Broadway
I exploit solely premium quality products -- you will observe these individuals on: Oviedo Bed Bug Treatment
These things are very important, good think so - I think so too... Orlando Pest Control
Such sites are important because they provide a large dose of useful information ... Kissimmee Termite Treatment