Таратор със статистически данни и вечеря със "спасени" храни са част от събитията в първото издание на "Храна за размисъл"

Между 13 октомври и 6 ноември в София ще се състоят серия от инициативи, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.

Храната  е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречита на обществото.

Фондация Credo Bonum поставя основите на най-новия си ежегоден проект "Храна за размисъл" с  темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек.

Проектът започва на 13 октомври, четвъртък, с изложбата "Голям праз или как се готви със статистически данни" - дело на българо-австрийския колектив PrazLab: Весела Михайлова и Вероника Крен. До този момент двете имат солидно портфолио от проекти, изложби и публични пърформанси, в центъра на които е храната.

С нейна помощ те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които "превеждат" в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици. Изложбата се открива от 18,30 ч. в галерия Credo Bonum.  

Поредицата събития от "Храна за размисъл" ще се пренесе на фермерския пазар "Римска стена" на 15 октомври с кулинарен пърформънс "БГ таратор" отново от PrazLab и открит разговор с публиката.  

Следващата дата от календара на инициативата е 25 октомври в "Столова" by Roobar, кв. Дружба, където ще се случи първата по рода си вечеря, приготвена изцяло със спасени продукти, предоставени от Българската хранителна банка. Събитието ще прерасне в дискусия между представители на хранителни вериги, производители, публични личности, журналисти и други, като в основата на разговора ще бъдат поставени проблемите, свързани с изхвърлянето на годна за консумация храна. 

Сред важните събития в "Храна за размисъл" са и "Апетитът идва с рекламата" на 2 ноември в Cosmos Cowroking Space, ул. "Ангел Кънчев" 3, което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. Селекция международни тв реклами ще бъде представена от водещи български криейтив директори на няколко големи агенции под формата на изложба в рамките на една вечер.

"Тенджера под налягане" се нарича закриващото събитие на 5 ноември, с начало 13 ч. в столичния бар "Спутник". Сред лекторите на полудневния форум ще бъдат Райна Гаврилова, бивш зам.-министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk - за традициите в готвенето. За хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна. 

Източник: Credo Bonum