Днес е и изпитът на седмокласниците по математика

Днес е втората задължителна матура за дванадесетокласниците, както и външното оценяване за седмокласниците по математика.

Зрелостни изпити след 12 клас

В 7.00 часа днес в сградата на МОН бе изтеглен Вариант 1 се падна на матурата за зрелостниците. Изпитът за тях започва в 8.00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. Вариантът важи за всички 13 учебни предмета, по които се явяват зрелостници.

Най-голям брой ученици са избрали да се явят на зрелостен изпит по биология и здравно образование - 17 671, по география и икономика - 14 638, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Министърът на образованието Тодор Танев коментира, че разчита на службите и техния професионализъм да бъде разкрит случая с изтичането на отговорите от матурата по литература и мисли, че в министерството не е генерирало изтичането на информация.

За провеждането на днешната матура са предложени допълнителни мерки за сигурност, които не са реализирани, а именно заглушаване на джиесемите в района на министерството и в района на училища.

Виж още: Излязоха отговорите от матурите

Изпит по математика за седмокласниците

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седми клас.

Изпитът започва в 10.00 часа и се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Виж още: Може ли човек да си купи отговорите за матурите

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Източник: Bulevard.bg