Дилъри предлагат готови отговори час след началото на зрелостния изпит

Може ли човек да си купи матура? Очевидно да. Това показва журналистическо разследване по Нова телевизия. Дилъри предлагат верните отговори на въпросите от теста на матурата.

Да си купиш матура

Сделката се извършва няколко дни преди изпита, а час и малко след започването на матурата отговорите се изпращат на закупилите ги с SMS. Цената варира между 100 и 150 лв. в зависимост от търсенето. Самият дилър заявява, че получава отговорите от хора в Министерството на образованието, които изготвят тестовете.

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност", коментира случаят зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Според нея е по-възможно някой да е решил теста бързо след след разпращането на вариантите до училищата и е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

Няма как да е изтекло от МОН

"Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен ние двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.

Източник: Нова телевизия