Изказване на Лавров за несъществуваща подялба на Македония предизвика напрежение

България и Русия са пред дипломатически скандал заради изказване на руския външен министър Сергей Лавров, който вкара страната ни в несъществуваща подялба на Македония. Няколко часа по-късно българският му колега Даниел Митов пусна официална позиция на Външно министерство, в която определи думите на Лавров като "крайно безотговорни внушения".

Несъществуваща инвазия в Македония

По време на реч пред горната камара на парламента в Москва Лавров заяви, че "външни фактори са причина за събитията в Македония" и допълни, че Македония е тласкана по пътя на събитията в Украйна и Йемен, тъй като е отказала да подкрепи антируските санкции и е дала зелена светлина за прокарване на тръбата на газопровода "Турски поток".

"Много опасно е, че в момента някой се опитва да задейства албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава беше подписано Охридското споразумение. А сега започна да се говори, че Македония трябва да се федерализира или даже по-далеч, изказват се идеи - защо ли да не бъде разчленена: една част да бъде дадена на Албания, а друга на България", коментира още Лавров.

Идеята за българска инвазия в Македония беше лансирана в няколко руски медии, които изкривиха изказването на премиера, че България засилва присъствието си на границата. То беше изтълкувано като подготвяне на военно настъпление.

Няколко часа след това пследва официална позиция на българския външен министър Даниел Митов:

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.

Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение."

Източник: Би Ти Ви