Биологията е предпочитаният предмет за матурата по избор, на която днес се явиха над 42 хил. дванайсетокласници, докато 60 хил. седмокласници бяха на Националното външно оценяване по математика

Над 42 хил. дванайсетокласници и повече от 60 хил. седмокласници бяха на изпити днес. Зрелостниците - на втората задължителна матура, а седмокласниците - на Националното външно оценяване по математика, което е и вход за гимназиите.

Дванайсетокласниците можеха да избират сред 13 предмета, като тази година най-много от тях се явиха на изпит по биология.

В 6,50 ч. тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) беше изтеглен Вариант 2 за втората задължителна матура, която включва 13 различни предмета, като тази година за първи път всички те са разделени на два или три модула.

Виж още: "Албена" от Йовков на матура по БЕЛ

Пред БНТ от просветното ведомство коментираха притесненията на някои зрелостници от първата матура, че модулите затрудняват по-добрите ученици, които дори да са приключили, трябва да изчакват края на модула и не могат да използват времето си за следващия, по-труден модул.

"Няма как по друг начин хем да създадем такива условия, че да не се преписва, мисля, че работата по модули не е нова - ние от години я прилагаме в VII класq пък работата по модули за определено време е нещо, което се прилага и в международните изпити, не сме го измислили ние. Надяваме се да намерим оптималния начин, по който зрелостниците да са спокойни", каза ръководителката на дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова. 

За изпита по математика на седмокласниците беше изтеглен Вариант 3, с тест от два модула - първия с 20 задачи с отворени и затворени отговори и втория с четири по-трудни задачи, които отсяват децата за математическите гимназии. Седмокласниците полагат изпита в училищата, където учат.

Най-много зрелостници - над 14 000, днес се явиха на изпит по биология, а в предпочитанията им следваха английският език и географията. Матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история, философия, английски и география са от три модула, а по математика, физика, химия и биология - от два.

Същевременно тази година за първи път 7600 зрелостници решиха да не се явяват на втора матура, а да запишат в дипломите си средноаритметичната оценка от двата изпита по професионална квалификация. Резултатите от матурите стават ясни до 9 юни, а на седмокласниците - до 5 юни.

Източник: БНТ