Антистресовата джаджа е поредната мания, по която се увличат не само малчуганите

Кубчето на Рубик, обръча "хула хоп", тамагочито, Pokemon Go - светът периодично полудява по някаква нова играчка, а най-новата мания се нарича "фиджет спинър" (fidget spinner).

Антистресовата джаджа, която се продава на столичния площад "Славейков" средно за десетина лева (и за 15 долара в Amazon.com), все още си няма българско име. Названието й идва от английския глагол fidget, букв. "нервнича, не ме свърта на едно място, шавам, въртя се", но и "въртя в ръцете си".

Спинърът е нещо като минипумпал, макар че най-често е сравняван с едновремешните броеници. Благородният замисъл е да помага на деца с дефицит на вниманието, т.нар. "хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието" (ХРНВ), да се съсредоточават по-лесно. Възрастните обаче също му намират приложение във всекидневието, като заменят с него цигарата, която палят само за да има какво да правят с ръцете си.

Сп. "Форбс" го оприличава на нещо средно между вентилатор и тройната глава на електрическа самобръсначка, а британският таблоид "Дейли мейл" го подари безплатно на читателите си миналия уикенд.

Според търговците здравословните му ползи се простират и до стресови състояния, посттравматичен стрес, тревожност. Имат ли основание подобни твърдения?

Според икономическото издание научните доказателства не са достатъчно конкретни. Една от хипотезите е, че т.нар. fidgeting поддържа заети онези части от мозъка, които биха разсейвали останалото с произволни мисли. Представете си, че мозъкът ви е семейство, което трябва да вземе важно решение. Ако вниманието на децата не е заето с играчки, те може да настояват да им обръщате прекомерно много внимание, като по този начин се намесват във вземането на решение.

Авторите на книгата за синдрома на дефицит на вниманието Fidget To Focus: Outwit Your Boredom: Sensory Strategies For Living With ADHD Роланд Роц и Сара Д. Райт обясняват, че т.нар. fidgeting може да предотврати разсейването, което се получава като резултат от скуката и отегчението, и да освободи мозъка от натрапчиви, нездравословни мисли - например какъв е смисълът на живота, какво мислят другите за вас, защо не сте по-привлекателен, защо останалите имат по-голям успех във "Фейсбук" и защо Джъстин Бийбър не ви вдига телефона...

Фиджет спинър в покой, снимка: Nivkorkos / Уикипедия

Друг възможен отговор според "Форбс" е, че движенията на тялото са всъщност част от процеса на мислене и себеизразяване. Опитайте например да останете напълно неподвижен, докато пишете дълъг имейл, изнасяте лекция, разговаряте с човек, който ви е поканил на среща, или пеете песен.

Освен че може да се стори на околните зловещо, липсата на каквото и да било движение би изглеждало дори неестествено. Научни изследвания вече са доказали, че в много отношения жестовете, например рисуването на драскулки, са в състояние да подпомогнат познавателни дейности като мисловни атаки и нахвърлянето на текстове с цел тяхното запомняне.

Изводът: ако не ви свърта на едно място, улеснявате своето мислене и начина си на изразяване.

BuzzFeed показват в онлайн репортаж първия досег на хората с модната играчка: