Събрахме 20-ина знаменити рижковци - от героите на бестселъри като Боб, Дюи и Туфо през анимираните Леополд, Гарфийлд и Дон Гато до котката Иванка, питомците на супергерои и дори... двойниците на Доналд Тръмп (снимки, видео)

Няма начин да не познавате поне един Рижо, когото сте милвали, хранили, приютявали или просто наблюдавали с наслаждение. Описват рижавите котки като "тихи, послушни и любвеобилни", а университетско проучване от 2012 г. ги сочи като предпочитани за осиновяване заради техния кротък и приятелски нрав.

Виж още: Черните котки - жертви на дискриминация

Кое от това е вярно могат да кажат само стопаните на подобни прелестни създания. Сред най-именитите им притежатели е сър Уинстън Чърчил (1874-1965), известен като голям любител на котките.

Последният му котарак, рижавият Джок, изпълнявал чинно мисията на "грейка" в леглото на бившия британски премиер. За благодарност бил споменат в завещанието и оставен да живее в имението. Впрочем къщата музей на Чърчил и до днес се обитава от поредния Джок - осиновения Джок VI, който обича риба тон и персийски килими, да спи следобеден сън и да се гушка...

Фотогалерия: Знаменитости с котки

Всъщност генетиката е предопределила 3/4 от рижите котенца да са мъжки, така че повечето популярни герои с тази окраска са котараци.

Сред най-актуалните им представители е Гуус от филма за Капитан Марвел, по кината от 8 март, който се играе от четири котки: Реджи (с най-много екранно време), Гонзо, Рицо и Арчи. Заради алергията на главната актриса Бри Ларсън обаче се наложила и употребата на спецефекти... 

Името му Goose (букв. "гъска") е препратка към персонажа на Антъни Едуардс от филма "Топ гън" заради миналото на супергероинята като пилот от американските ВВС. В комиксите обаче се казва Чюи, галено за Чубака от "Междузвездни войни". 

Въпреки поддържащата си роля Гуус беше провъзгласен за най-голямата звезда на филма, а актьорите го определиха като "талантлив, изтънчен, култов"...

С подобна окраска е и прототипът на фамилната опера от Масимилиано Матезич "Котката Иванка", която се играе за първи път в Хамбург през 2016 г. Постановката е на режисьорката Вера Немирова, която е и автор на либретото - по действителен случай. В основата на сюжета е котката от Русенската опера, която обичала да излиза на сцената и да приглася на примадоните...

Премиерата в Софийската опера и балет, под заглавие "Котката", е от 11 ч. на 23 и 24 март, а следващите представления са на 6, 12 и 14 април.

 

Съществува дори "Фейсбук" група Орден на оранжевите котки! Ето още някои от най-известните рижави котки в историята, литературата и киното:

1. Туфо, рижия пират

Поетът Георги Константинов е писал и книги за деца, сред които се откроява "Туфо, рижия пират" (в три части, 1984-94 г.), издавана многократно у нас и в чужбина. Заглавният герой избягва от дома си и се озовава на тв екрана, пътешества с презокеански кораб и космическа ракета, дори се среща с нубийски лъв...

2. Уличният котарак Боб

Герой на няколко автобиографични книги от Джеймс Боуен, издадени и у нас, Боб е действителна личност, приютен от уличен музикант в Лондон, който живее ден за ден в борба да преодолее своата зависимост от наркотиците. Приятелството им се оказва спасително и за двамата...

Бестселърите с лика му на корицата вече си пробиха път и до големия екран - в края на 2016 г. във Великобритания излезе и игрален филм, на чиято премиера дойде да го поздрави лично Кейт, херцогинята на Кеймбридж.

Ролята на стопанина му се изпълнява от Люк Тредуел, а Боб играе себе си заедно с неколцина дубльори

3. Котаракът в чизми

Героят от приказката на Шарл Перо изживя ренесанс с появата си в "Шрек 2", а след това се сдоби със самостоятелен филм. Анимационният персонаж говори с испански акцент, озвучен от Антонио Бандерас в стила на Зоро.

4. Котаракът Леополд

Прочут с репликата си към мишоците хулигани: "Ребята давайте жить дружно!" (Момчета, нека бъдем приятели), котаракът Леополд от едноименната руска анимационна поредица (1975-87 г.), чийто сценарист е авторът на "Ну, погоди" Аркадий Хайт. В застойните съветски години той е изобразен като "типичен интелигент": не пуши, не пие, не повишава глас, миролюбив е и безобиден.

През 2014 г. героите са възродени в сериала "Новите приключения на котарака Леополд", създаден по случай 75-годишнината на аниматора Анатолий Резников.

5. Гарфилд

Може би най-известният рисуван котарак се появява за първи път в края на 70-те години като карикатурен комикс, т.нар. comic strip, публикуван в стотици вестници и списания. Негов автор е Джим Дейвис, а резултатът е многомилионна империя, която пласира играчки, стикери с култови реплики и всякакви други сувенири плюс анимационни сериали.

В двата игрални филма (2004 и 2006 г.) ленивият затлъстял котак, който обича лазаня и не понася понеделниците, се озвучава от Бил Мъри, а на български - от Любо Нейков.

6. Томас О'Мали от "Аристокотките"

"Аристокотките" от 1970 г. е най-джазовият анимационен мюзикъл на "Дисни", а главният мъжки персонаж е риж котарак с ирландско име, който говори и пее с гласа на Фил Харис, озвучил малко по-рано и Балу в "Книга за джунглата".

7. Котката на Холи Голайтли от "Закуска в Тифани"

Тя я/го нарича просто Котка, но в действителност четириногият актьор, който се е снимал и в други филми, се нарича Orangey (Портокалчо). В екранизацията от 1961-ва по романа от Труман Капоти е вероятно най-известната роля на Одри Хепбърн, а любимецът й партнира достойно от началото до самия дъждовен финал...

Естествено, четириногият персонаж присъства и в сценичната версия на "Закуска в Тифани", поставена на Бродуей със звездата от сериала "Игра на тронове" Емилия Кларк...

8. Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света

Вики Майрън, пенсионираната библиотекарка от американски град Спенсър, щата Айова, разказва за Дюи, рижав котак, който живее сред рафтовете с книги в продължение на цели 18 години.

Премръзналото, полуживо котенце е подхвърлено в кутията за връщане на книги и авторката, по онова време едва постъпила на работа като директорка на малката провинциална библиотека, го приютява - за радост на персонала и посетителите.

Тогава тя е изправена пред предизвикателството да управлява западащата културна институция, докато отглежда сама детето си. През болести, грижи и несгоди безмълвното, успокояващо присъствие на Дюи понякога е единствената й опора.

Книгата излезе на български през 2016 г. от изд. "Еднорог".

9. Котките от "Истинският Люин Дейвис"

Черната комедия на братя Коен от 2013 г. е поглед към американската фолк сцена от началото на 60-те. През почти цялото време героят на Оскар Айзък носи, освен китарата си, и рижав котарак на име Одисей, чиято участ вълнува не по-малко от съдбата на титулния персонаж...

"Беше ужасно - спомнят си Джоел и Итън. - Дресьорът ни посъветва да потърсим рижави животни с тигрова окраска, защото са често срещани и е лесно да се намерят няколко екземпляра, които да се редуват в сцените. Получи се доста добре, но снимането на котка е голям кошмар, защото тях не ги интересува нищо и не искат да изпълняват поставените им задачи. Или, както каза дресьорът, кучето иска да ти се хареса, а котката - да се хареса само на себе си."

10. Джоунзи, котаракът на Рипли в "Пришълецът"

На корабите е обичайно да има котки и космическите кораби не правят изключение. Една от най-култовите сцени в научнофантастичната класика на Ридли Скот от 1979 г. е първата поява на Пришълеца и смъртта на Брет, видяна през очите на Джоунзи.

Рижавият котарак е единственият оцелял в касапницата заедно с героинята на Сигърни Уинър - лейтенант Рипли. Актрисата е на 30, когато играе с четириногото в "Пришълецът" (1979) и "Пришълци" (1986), като се завръща отново в тази роля за "Пришълец-3" (1992) и "Пришълецът: Завръщането" (1997).

11. Спот - котаракът на Дейта от "Стар трек: Следващо поколение"

Андроидът Дейта от по-късните сезони на сериала "Стар трек" служи на борда на "Ентърпрайз" през XXIV век... Едно недалечно бъдеще, в което котките продължават да имат нужда само от няколко неща: храна, вода, тоалетна - и да им се говори колко са хубави и добри.

12. Орион от "Мъже в черно"

Галактиката е скрита в Пояса на Орион, който се намира не там, където си мислите... А стопанинът му е извънземен, което говори, че не само хората са подвластни на котешкия чар...

13. Top Cat / Дон Гато

Анимационният сериал на "Хана-Барбъра" се излъчва в началото на 60-те, а заглавието е игра на думи с top hat (цилиндър), какъвто носи и Дон Гато, лидер на шайка котки от Манхатън.

През 2016 г. по кината вървя и пълнометражна анимация под заглавие "Началото на мафията", която разказа за корените на класическия комедиен персонаж - от появата на неговата емблематична шапка до сформирането на вярната му банда.

14. Крукшанкс от романите и филмите за Хари Потър

Рижавият котарак играе важна роля в третата книга - "Хари Потър и затворникът от Азкабан", филмирана през 2004 г. Заради сплесканата си муцуна Крукшанкс дълго стои нежелан като домашен любимец, но е осиновен от Хърмаяни Грейнджър (Ема Уотсън) и заживява с нея в училището за магии и вълшебства "Хогуортс".

Всъщност четириногото е кръстоска между котка и низъл (Kneazle) - магически представител на сем. Котки, каквито е отглеждал и самият автор на "Фантастични животни и къде да ги намерим" Нют Скамандър, а след излизането на филма става обект на сувенири като фланелки и плюшени играчки

15. Заратустра от проекта Fat Cat Art

Сред най-известните котки в социалните мрежи е Заратустра. Благодарение на стопанката си, руската художничка Светлана Петрова, от 2012 г. насам рижавият дебелак "превзема" класически и модерни творби на изобразителното изкуство. Той се появява на платна от Леонардо, Микеланджело, Делакроа, Ботичели, Тициан, Вермеер - дори като един от конете в "Богатирите" на Васнецов.

16. Тръмпираните котки

"Инстаграм" кампанията TrumpYourCat беше обявена от сп. "Пийпъл" за meme на 2015 г. Посланието й: Тръмпирай котката си, не тръмпирай Америка!

Идеята: Домашните любимци, основно котки, позират с перчем а ла Доналд Тръмп, направен от собствената им козина, която остава по четката при ресане - като рижите, естествено, са за предпочитане.

Сред тях се открои питомецът на японския фотограф Рио Ямазаки. Той е направил "Инстаграм" профил на трите си шотландски клепоухи, които снима с шапчици, изработен от опадалите им косми.

17. Златим Разсадникоф от страницата "Котаракът Румен"

Младият спътник на най-известната "Фейсбук" котка внесе цвят в домакинството на Ч.Т. миналото лято, след като беше изоставен в кашон пред входа на блок в столичния жк "Разсадника". Така британският котарак, който "бди над града като един космат Батман", се сдоби със своя рижав Робин.

Малчуганът беше кръстен Златин и порасна бързо, а още по-бързо превзе сърцата на десетките хиляди фенове на Румен - и дори намери място в "Лошияд калемдар на добрият котарак Румен" за 2019 г.