Сега пък не били достатъчно фотогенични!

През средните векове католическата църква преследвала черните котки като слуги на дявола. В някои култури все още съществува поверието, че черната котка носи лош късмет - макар другаде да я смятат за добра поличба.

В наши дни черните котки са застрашени и от друг предразсъдък - че заради цвета си не излизат добре на снимките в социалните мрежи.

Според британската организация за защита на животните RSPCA напоследък има дори случаи черни котки да бъдат изоставяни от стопаните си заради липса на фотогеничност.

Оттам дори прогнозират, че след време в приютите за бездомни животни броят на нежеланите котки, които са черни или на черни и бели петна, ще достигне 70%.

Въпреки че черната козина е придружена от впечатляващо ярки зелени, сини или жълти очи, тя не отразява светлината достатъчно и това не се нравело на хората, които са вманиачени по качването на снимки в "Инстаграм".

Парадоксалното е, че тъкмо във Великобритания черните котки носят късмет. Лондон, от друга страна, е най-популярният град за правене на автопортрети, т.нар. "селфита".

Ако снимката е кофти, понякога е виновен фотографът, не моделът, напомня Mashable и допълва, че все пак социалните мрежи са пълни с прекрасни кадри на черни котки.

Още любопитни факти за черните котки:

- 17 август е обявен за ден на черните котки.

- Още пиратите през XVIII в. вярвали, че черната котка е свързана с късмета на човек: ако идва към теб, е на зле, ако се отдалечава - на добре. Днес изображението й е символ на анархистите.

- В Древния Египет вярвали, че черна котка у дома ще им донесе благоволението на богинята котка Бастет. Този цвят на писаните е късметлийски и в Япония, където се смята, че стопанката на черна котка ще има повече кандидати да я вземат за жена.

- Смята се, че избиването на хиляди черни котки, постановено от папата през XIII век, е довело до епидемията от чума в Европа през Средните векове. Болестта била разнасяна от черните плъхове и век по-късно затрила 1/3 от населението на Стария континент. Наред с котките, обвинявани във вещерство били и стопаните им.

- Бомбайската котка е типичен пример за породиста черна котка. Още 21 породи се срещат в подобна разцветка.