Мизия е под вода, евакуирани са над 800 жители. Стотици са наводнените къщи, десетки сгради са срутени

Цяла нощ спасители - пожарникари, полицаи и доброволци - са помагали при евакуацията на застрашените райони от града с лодки и по суша, спасявайки стотици животи. В неделя сутринта единици бяха останали хората, които отказват да напуснат домовете си.

В телефонно включване по Канал 3 кметът на Мизия Виолин Крушовенски описа ситуацията като "трагична". На територията на общината нямаме язовир, но нашата река става дренаж на всички води от региона и ние като най-ниска точка поехме като буфер удара, обясни той.

Река Скът започнала да прелива с огромна сила в събота срещу неделя. Водата, която се стече от цяла Врачанска област, се изсипа с неистова сила в нашия град, разказа градоначалникът. Съседната река Огоста също е преляла.

На места водата достигнала 3-4 метра. Населението било предупредено за очакваното бедствие, но хората не напуснали къщите си и очаквали да се размине.

По-тежкото предстои - да се осигури храна и подслон на евакуираните, които засега са настанени в детска градина и училище. Остават опасенията, че под рухналите жилищни сгради може да има още жертви, след като надеждите не се оправдаха и бе съобщено за един  загинал.

Тревогата е за възрастните трудноподвижни хора, които нямат мобилен телефон. Правим необходимото да окажем помощ навсякъде, където е необходимо, увериха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, а данните се сравняват с предоставени от общината списъци на жителите. Допълнително два хеликоптера от Министерството на отбраната от неделя сутринта облитат непристъпните места.

Предишния ден река Скът наводни други две населени места в региона - село Крушовица и град Бяла Слатина.