В надпреварата за "Златна палма 2014" се впускат режисьори като Майк Лий, Нури Билге Джейлан, Жан-Люк Годар, Мишел Хазанавичус, Дейвид Кроненбърг, Андрей Звягинцев, братя Дарден, Атом Егоян, Кен Лоуч. Няколко от филмите им ви представяме и с трейлъри

Освен Grace of Monaco, с който се открива фестивалът, биографични филми има и в конкурсната програма - като "Сен Лоран" на Бертран Бонело (другото заглавие с името на френския моделиер тази година) и "Г-н Търнър" на Майк Лий (за английския живописец от XIX в. Джоузеф Търнър, с Тимъти Спол в ролята).

Jimmy's Hall ("Залата на Джими") разказва за ирландския комунист Джеймс Гралтън, прогонен от родината си в САЩ, и се сочи за лебедовата песен на 77-годишния британец Кен Лоуч. Неговият предишен филм, показан и награден в Кан, беше "Вятърът в ечемичените ниви" (2006), също с ирландски сюжет от началото на ХХ век.

Foxcatcher на Бенет Милър ("Кешбол") пък ни показва комика Стив Карел в най-драматичната му роля досега - като наследника на бизнесимперията "Дюпон" Джон Дюпон, параноиден шизофреник, който прострелва смъртоносно олимпийския шампион по борба Дейв Шулц (Марк Ръфало) през 1996 г. 

Брат му Марк Шулц, по чиято автобиография е написан сценарият, се играе от Чанинг Тейтъм. Ванеса Редгрейв е майката на Дюпон, а Сиена Милър - съпругата на Дейв, Нанси.

В голямата надпревара в Кан 2014 (14-25 май) се включват режисьори като Нури Билге Джейлан (Турция) с Kis uykusu / "Зимен сън", 84-годишният Жан-Люк Годар (Франция) с триизмерния Adieu Au Langage, Абдерахман Сисако с "Тимбукту", Андрей Звягинцев (Русия) с "Левиатан", а също двукратните носители на "Златна палма" - братята Жан-Пиер и Люк Дарден (Белгия), с Deux Jours, Une Nuit / "Два дни, една нощ", където в главната роля е носителката на "Оскар" Марион Котияр.

Имена на кинозвезди се срещат още в Sils Maria на Оливие Асаяс (Франция) с Жулиет Бинош, Кристен Стюарт и Клоуи Грейс Мориц, както и в трилъра Captives на Атом Егоян (Канада) - с Райън Рейнолдс, Росарио Доусън, Мирей Енос, Кевин Дюран.

На фестивала на френската Ривиера се очаква и бившият на Кристен Стюарт - Робърт Патинсън, който след "Космополис" работи отново с режисьора Дейвид Кроненбърг в Maps To The Stars заедно с Джулиан Мур и Мия Васиковска. 

Сред конкурентите за "Златна палма" е и The Search / "Търсенето" на Мишел Хазанавичус (отличения с "Оскар" черно-бял "Артистът"). Французинът е заснел римейк по едноименния филм на Фред Цинеман от 1948 г., в който US войник помага на чешко момче да открие майка си в следвоенен Берлин.

Ролята, изпълнявана някога от Монтгомъри Клифт, сега се играе от съпругата на режисьора Беренис Бежо. Героинята й е служителка на неправителствена организация, а действието е пренесено в Чечения.

Извън конкурса ще бъде показан новият филм на Джан Имоу Gui Lai / "Завръщане у дома". Тук участва актрисата Гун Ли, звезда и в дебюта му от 1987 г. "Червено сорго". Китайският режисьор работи отново с литературен материал от писателя Гелинг Ян, вдъхновил и предишната му продукция - The Flowers Of War с Крисчън Бейл.

Сред актьорите, чиито режисьорски филми са в селекцията на Кан 2014 (в програмата "Особен поглед"), са Lа Chambre Bleue на Матю Амалрик, Incompresa на Азия Ардженто и Lost River на Райън Гослинг, познат и с работното си заглавие How To Catch A Monster.

В състезателната програма е намерил място уестърнът на Томи Лий Джоунс The Homesman, в който му партнира Хилари Суонк. В ранните години от завладяването на Дивия запад задачата на двамата им герои е да откарат три психично болни жени от един в друг щат.

В останалите роли личат имената на Мерил Стрийп, Хейли Стайнфелд, Миранда Ото, Джеймс Спейдър, Джон Литгоу.

Уестърн е и предвиденият за среднощна прожекция The Salvation на датския режисьор Кристиан Левринг - сниман в Южна Африка с актьорите Мадс Микелсен, Ева Грийн, Джефри Дийн Морган, Джонатан Прайс и Ерик Кантона.

Робърт Патинсън има още един филм на тазгодишния фестивал в Кан, също програмиран за среднощна прожекция извън конкурса. The Rover е режисиран от австралиеца Дейвид Мишод, нашумял с дебюта си, криминалната драма Animal Kingdom (2010).

Жанрът тук си остава същият, само че пренесен в постапокалиптично бъдеще, а другият главен актьор, редом със звездата от "Здрач", е Гай Пиърс ("Машината на времето").

Джесика Частейн и Джеймс Макавой пък са друг звезден тандем, който си партнира в Eleanor Rigby, дебют на реж. Нед Бенсън, показан в незавършен вид още на фестивала в Торонто миналата година.

Съставен от две части - Him и Her, филмът проследява живота на младо семейство от Ню Йорк през очите, съответно, на съпруга и съпругата.

Специални прожекции в рамките на фестивала ще имат документалните Red Army / "Червена армия" на Гейб Полски (за хокейния отбор на Съветския съюз), Eau argentée на сириеца Осама Мохамед и "Майдан" на Сергей Лозница, снимал протестите в Украйна от ноември до март т.г.